woensdag 16 mei 2018

47 - veel kaarsjes en andere feitenBij gebrek aan inspiratie voor een degelijke blogpost, besloot ik eens te googlen op het getal 47. Dat is namelijk sinds vandaag mijn antwoord op de vraag "hoe oud ben je?" Het is in ieder geval zeker dat het véél kaarsjes zouden zijn als ik aan verjaardagstaart deed...
Ik vind het eigenlijk een beetje een rare leeftijd. Het komt toch wel aardig dicht bij de vijftig nu. Jong ben ik niet meer, oud ook nog niet echt. Ze noemen het niet voor niets "van middelbare leeftijd", denk ik.

Als ik er als kind over nadacht dat ik deze leeftijd zou hebben (meestal skipte ik van 40 naar 50) nam ik aan dat ik dan oud en wijs zou zijn. Dat laatste valt tegen ;-)

Al ben ik dan weer wel wijs genoeg om:
1. me niet te schamen voor mijn leeftijd,
2. te beseffen dat het gewoon fijn is dat ik er nog ben en
3. mezelf een vrije dag cadeau te geven, waarin ik van alles mág (zoals een blogpost schrijven over het getal 47), maar niets móét (werk kan best een dagje wachten en als ik geen zin heb om te koken laat ik iets bezorgen)

Op Wikipedia vond ik wat interessante feitjes over het getal 47. Dat het een priemgetal (alleen deelbaar door zichzelf en 1) is had ik vannacht zelf al bedacht. Het is ook een veilig priemgetal. Niet dat ik zomaar wist wat dat betekende, maar ik heb het even opgezocht. Iets is een veilig priemgetal als dit priemgetal de uitkomst is van 2p+1, oftewel als je een priemgetal vermenigvuldigd met 2 en er 1 bij optelt. In dit geval is 47 dus de uitkomst van 2 maal 23 plus 1.

47 is het atoomgetal van het element zilver. Dat past dan wel weer bij deze leeftijd. Mjin zilveren haren heb ik net weer bruin laten verven, maar ze zijn er wel degelijk.

47 is het nummer van het Franse departement Lot-et-Garonne. Dat is zo'n beetje het enige stukje Frankrijk waar wij goede herinneringen aan hebben. We hebben er een aantal vakanties doorgebracht in het chambre d'hote van vrienden van ons.

Dat 47 het aantal wonderen is uitgevoerd door Jezus zoals opgenomen in het Nieuwe Testament, ga ik maar niet natellen, maar volgens deze website zijn het er meer .

Wat ik wel heb nagezocht en waar ik eigenlijk wel vrolijk van werd, was een linkje onderaan de Wikipediapagina. Bij de externe links stond namelijk: Het voorkomen van '47' in Star Trek
Dat trok mijn aandacht, want een beetje een Trekkie ben ik wel. Maar dit wist ik nog niet.


47 schijnt een soort inside joke te zijn van de school (Pomona College) van een van de schrijvers van de serie. Hij verwerkte het in een aantal afleveringen en daarna namen andere schrijvers het over. Het getal komt in enorm veel afleveringen voor. Dat was me dus nooit opgevallen, maar dat ligt aan mij, want er is zelfs een complete website over het verschijnsel 47 in Star Trek.

Misschien is het toch wel een leuke leeftijd ;-)

6 opmerkingen:

 1. Allereerst van harte gefeliciteerd!
  Wat leuk, al die weetjes over het getal 47. Sinds vorige week ben ik 46, ook al een middelbaar getal.
  Aan de ene kant is het bevrijdend; minder last van sociale druk. Maar soms kan ik me net zo nutteloos voelen als toen mijn leeftijd er wel toe deed.
  Ik ieder geval krijg ik nu wel zin in taart :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!
   Ja, gek is dat, aan de ene kant voel je je anders (toch iets wijzer) en aan de andere kant kom je erachter dat je eigenlijk nog steeds hetzelfde bent als vroeger...

   Verwijderen
 2. Van harte gefeliciteerd met je 47ste verjaardag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Hopelijk heb je een fijne dag gehad!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, het was een fijne dag. Erg rustig, want ik heb nog steeds oorontsteking, maar wel fijn. Ik had mezelf vrij gegeven en heb heerlijk uitgerust ;-)

   Verwijderen