dinsdag 17 april 2018

{gelezen} Gewoon een goed boek :: Het Armageddon Complot - Andreas EschbachZo'n boek dat je niet weg kunt leggen voor het uit is. Dat is de enige juiste manier om het Armageddon Complot van Andreas Eschbach te omschrijven. Het is een dik boek, maar dat doet er niet toe. Het moest uit en het bleef spannend tot de laatste bladzijde.

Het is niet het eerste boek van Eschbach dat ik las. En iedere keer zeg ik het weer. Eschbach is één van de beste schrijvers van onze tijd. Zo ontzettend jammer dat bijna niemand hem kent.

Het Armageddon complot is min of meer een vervolg op het Messias Mysterie (het eerste boek dat ik van hem las), maar prima te lezen zonder het eerste boek gelezen te hebben) of in mijn geval, zonder je de details van het eerste boek te kunnen herinneren.

Het boek gaat wel over de video die in het eerste boek gevonden werd; een opname waarop Jezus te zien zou zijn. Ja, dat lees je goed. Het klinkt ongeloofwaardig, maar Eschbach kan zo goed schrijven dat je volledig accepteert dat er een tijdreiziger is geweest die 2000 geleden opnames gemaakt heeft die vervolgens gevonden zijn bij een archeologische opgraving. Want de tijdreiziger is nooit meer teruggekomen in zijn, waarschijnlijk onze, tijd.
Een zeer rijke en zeer extreem christelijke man heeft de video in zijn bezit, maar weigert ernaar te kijken. Ook zijn zoons, Isaak en Micheal verbied hij te kijken. Wel probeert hij al zijn geld en invloed aan te wenden om te zorgen dat het mogelijk wordt dat iemand uit onze tijd terugreist om de video te maken. Het verhaal volgt vooral Michael die nauw betrokken wordt bij het project omdat zijn broer verdwijnt. Daarnaast leven we mee met John Kaun, die in het vorige boek een medogenloze zakenman was die jacht maakte op de video, maar door het kijken van de beelden totaal veranderde. Hij leeft nu eenvoudig, met een vrouw waar hij oprecht van houdt en is dol op zijn dochtertje, maar als dat eenvoudige leven een dramatische wending krijgt wordt hij toch weer betrokken bij de video en alle intriges die eromheen hangen.
Het is lastig om verhaallijnen te bespreken zonder teveel weg te geven, want Eschbach is een meester in het neerleggen van details en omwegen die pas later allemaal een reden blijken te hebben.
Eén ding kan ik nog wel noemen: de titel van het boek verwijst naar de voorspellingen dat er eerst een wereldoorlog plaats zal moeten vinden voor Jezus terugkomt. Die oorlog zal beginnen in Armageddon, een plaats in het Midden-Oosten. Hoe ver wil een invloedrijke, extreem in de eindtijd gelovende christen gaan in zijn verlangen naar die terugkomst? Dat is één van de briljante en goed beschreven invalshoeken van dit verhaal.

Wat ik ook erg knap vind, is dat Eschbach sommige hoofdpersonen wel laat twijfelen over hun geloof of dat van anderen, maar nergens echt in de aanval gaat, zoals dat in een boek als dit zo gemakkelijk zou kunnen gebeuren. Hij beschrijft heel goed wat mensen doen en wat hen drijft, maar lijkt er geen oordeel over te hebben. Bovendien laat hij op een heel natuurlijke manier in het midden wie of wat Jezus nu eigenlijk precies was, al is het duidelijk dat hij wel een bijzonder persoon was. Maar kwetsend of anti wordt het (voor zover ik dat kan beoordelen) nooit.
Ik wilde schrijven dat dit boek dus een aanrader is voor iedereen die van dit soort boeken houdt. En wist toen eigenlijk niet hoe ik dit soort boeken moest omschrijven.
Actie? Niet extreem, maar zeker aanwezig. Mysterie? In meerdere verhaallijnen zelfs. Historie? Ook. Religieuze thriller? Ja. Science fiction? Ook een beetje. Het is van alles wat.
Gewoon een goed boek dus.(deze post bevat één of meerdere affiliatelinks, kijk hier voor meer informatie daarover)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten