dinsdag 13 februari 2018

{schrijftips} Romantisch schrijven: 5 tipsOoit zag ik een film (ik denk deze) waarin een schrijver les gaf aan een groep collegestudenten over schrijven. En hij zei in die les (wat ik ervan onthouden heb en vrij vertaald): ieder verhaal, ook een thriller, heeft een beetje romantiek of in ieder geval de suggestie van een mogelijke romance nodig. Ik heb dat altijd onthouden en eerlijk gezegd merk ik dat ik onwillekeurig bijna ieder boek tegen die bewering aanhoudt om te zien of het klopt. En dat doet het meestal. Blijkbaar geeft een tikje romantiek (of de suggestie van een mogelijke romance) de hoofdpersonen net dat beetje meer diepte dat ze nodig hebben.
In mijn boeken speelt romantiek een belangrijke rol, dat is nu eenmaal de gedachte bij het genre liefdesromans. Hoewel we het tegenwoordig "feelgood" noemen en je kunt je natuurlijk ook goed voelen zonder romantiek.

Hoe schrijf je romantiek?

Laten we vooropstellen dat smaken verschillen, dus eigenlijk is het moeilijk om hier iets zinnigs over te zeggen.
Zelf vind ik het belangrijk dat mijn hoofdpersonen de spanning langzaam opbouwen. Ik ben niet zo'n voorstander van het "o, wat een sexy man, daar wil ik wel wat mee" gedoe, zeker niet als dat uitloopt op smachtend wachtende hoofdpersonen, of, nog sneuër, hoofdpersonen die alleen maar bezig zijn de aandacht van die ene man te trekken.
Waarmee ik niet wil zeggen dat zoiets nooit in één van mijn verhalen voor zal komen en ook niet dat ik ieder verhaal waarin zoiets voorkomt per definitie slecht vind. Nora Roberts is wat mij betreft het schoolvoorbeeld van hoe je door goed schrijven weg kunt komen met zeer slappe verhaaltjes en relatieontwikkelingen (hoewel ik wel extra geniet van haar boeken met wat meer diepgang).
Maar goed. Tips. Geen gedetailleerde en volledige cursus romantisch schrijven, maar gewoon wat dingen die me nu te binnenschieten en die ik zelf probeer toe te passen.

1: spanning

zorg dat de hoofdpersonen op een geloofwaardige manier met elkaar in aanraking komen en bouw wat spanning op, die niet altijd direct positief hoeft te zijn.

2: clichés

pas op voor clichés, maar probeer ze ook niet ten koste van alles te vermijden. Soms kan een simpel verhaal waarin die irritante collega bij een noodgeval ineens toch aardig blijkt te zijn gewoon een lief en goed verhaal maken. Het is niet altijd mogelijk om met een origineel idee te komen, maar dat hoeft ook niet: de uitwerking bepaalt of mensen het graag lezen of niet.

3: intimiteiten

schrijf op een manier die bij je past en dwing jezelf niet om verder te gaan dan je eigenlijk wilt. Als je het lastig vind om intimiteiten te beschrijven (hmn, hieruit kun je opmaken dat ik zo iemand ben - ik bedoel dus zoenen, aanraken, maar eigenlijk vooral doodgewoon seks), probeer het dan ook niet. Mij lukt het simpelweg niet om seksuele handelingen echt uitgebreid te beschrijven en daarom doe ik het per definitie niet. Soms is het genoeg om aan te geven dat er iets gebeurd is door de gevolgen daarvan te beschrijven. De hoofdpersoon moet bijvoorbeeld als ze opstaat hard zoeken om al haar kledingstukken terug te vinden of ze worden naast elkaar wakker.

4. Dicht bij jezelf

blijf realistisch en dicht bij jezelf. Als je zelf nooit het bed in zou duiken met de man die je beschreven hebt, kun je het waarschijnlijk ook niet geloofwaardig beschrijven. Aan de andere kant kun je juist wel heel goed je fantasie gebruiken voor het type man waar je heimelijk van droomt. Dat ligt namelijk ook dicht bij jezelf.
Hetzelfde geldt voor de manier waarop je romantiek beschrijft. Ik ben zelf vrij nuchter en dat ik over het algemeen ook in mijn boeken terug te zien, zelfs in de romantische scenes. Maar als jij het zwijmelende type bent: leef je vooral lekker uit ;-)


5. Geniet ervan

geniet van het beschrijven van je romance. Juist dit soort gevoelige scenes moeten iets extra's hebben. Als het een verplicht nummer voor je is - het moet nu eenmaal een liefdesverhaal zijn - zal het onderkoeld en afstandelijk overkomen. Dat is niet altijd erg, maar persoonlijk vind ik het jammer.
Schrijf jij weleens romantiek? 

P.S. De Valentijnprijs 2018 is gewonnen door een mannelijke schrijver, Martin Scherstra met zijn boek Adempauze. Ik heb nog nooit iets van hem gelezen, maar ben eigenlijk wel benieuwd hoe hij schrijft. Ik ga dus zeker proberen één van zijn boeken (liefst het winnende boek) te pakken te krijgen.(links naar bol.com zijn partnerlinks
= kleine vergoeding voor mij als je via die link bestelt, geen extra kosten voor jou)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten