woensdag 14 februari 2018

{creatief} 52 mutsen :: 1-4 (+ gratis patroon)


Eind vorig jaar had ik - na lange tijd droog gestaan te hebben - ineens weer een periode waarin ik heel veel breide. Wie zich mijn blog van vroeger nog herinnert weet dan wel hoe dit verder gaat: ik breide mutsen. Vijf mutsen in twee weken zelfs. En toen kreeg ik een briljant idee. Nou ja, briljant?
Ik bedacht iets waarmee ik mezelf uit kon dagen, bezig kon houden en gek kon maken. Dat laatste realiseerde ik eigenlijk pas later, maar toen was het idee al veranderd in een plan.

Welk idee? Het idee om mezelf uit te dagen in 2018 iedere week een muts te breien. 52 mutsen dus in één jaar. Technisch gesproken moet het kunnen, zeker als ik niet te ingewikkelde patronen gebruik. Ik doe gemiddeld een dag of drie over een muts, dus er zou zelfs ruimte zijn voor andere projecten. Het idee werd dus een plan en ik zat op 1 januari klaar om aan de eerste muts te beginnen (nadat ik op oudejaarsavond de laatste muts van 2017 afwerkte).

En toen realiseerde ik me dat ik 10 weken op Curaçao zou verblijven. O. Nou ja, geen probleem. Behalve dan dat ik daar niet zo gemakkelijk breigaren (en al helemaal geen echte wol natuurlijk) kan kopen als in Nederland. Ik moest dus 10 bollen wol meenemen. Mijn koffer bevatte meer wol dan kleren.

Kun je breien op een tropisch eiland? Natuurlijk. Ik wel, in ieder geval. Ik deed het al vaker, dus dat wist ik. Ik wist ook dat ik geen 100% acryl garen moest hebben, want dat werkt niet lekker in de hitte. Dus kocht ik garen met deels wol, deels acryl en dat werkt prima.
Omdat ik nu pas bedacht heb dat ik dit project op mijn blog wil delen, heb ik even wat in te halen. Hierbij dus in één keer de eerste vier mutsen van 2018.

:: 1 - "Blauw voor jou" - simpele smalle ribrand, daarboven tricotsteek. Gemaakt van een linnen/katoen combinatie die ik bij de kringloop kocht.2 :: "Gray Slouch" - de ribrand (80 steken opgezet, nld 4) is 4 recht, 2 averecht, 2 recht, 2 averecht en 9 cm breed. Daarboven tricotsteek tot een totaal van 24 cm lengte. Gemaakt van garen Julia van Zeeman:: 3 "Tulpenveld" - eigen ontwerp. Ik ben nog niet helemaal tevreden met de uitkomst, maar ik ga het nog verder uitwerken tot alles wel klopt en zal dan het patroon delen. Gemaakt met garen Tweed van Zeeman.:: 4  "Bobbeltop" Ook eigen ontwerp. Het patroon heb ik wel in het Engels uitgewerkt, dus het kan zijn dat je het al ergens tegengekomen bent. Het staat op mijn lijstje om ook in het Nederlands (gratis) aan te gaan bieden.
Ook maken? Dat kan: mijn patroon kun je hier gratis downloaden.Ik heb er nog meer, want ik ben keurig op schema met breien. Ik loop alleen achter met foto's maken en aantekeningen uitwerken, dus die houden jullie nog even te goed.

Hoe is het bij jullie op creatief gebied? Ook grootse handwerkplannen? Of gewoon lekker bezig?
Nog mutsen gebreid de laatste tijd of ben ik als enige zo'n "mutsenmaakmuts"?


gratis patroon bobbeltopmuts


2 opmerkingen:

 1. Jij durft!
  52!
  Maar ik ga je met plezier volgen, en vast ook een muts van jou patroon maken.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, je kent me inmiddels, altijd net een beetje te veel willen doen. Maar tot nu toe gaat het goed ;-)
   Het patroon komt binnenkort!

   Verwijderen