woensdag 28 februari 2018

(Bijna) alles wat je moet weten over je aangifte inkomstenbelasting


Het is weer zo ver. De aangifte inkomstenbelasting kan vanaf morgen en moet voor 1 mei gedaan worden. Geen leuk klusje, zeker niet als je al weet  dat je moet betalen (zoals ik dus), maar je kunt het maar beter gedaan hebben. Want uiteindelijk moet het toch gebeuren.

Op welke datum moet mijn aangifte ingeleverd zijn?

Als je geld terug krijgt of graag zekerheid wilt hebben, moet je aangifte voor 1 april binnen zijn bij de belastingdienst, dan garanderen ze dat je voor 1 juli bericht hebt. De echte uiterste inleverdatum is 1 mei, tenzij je via je boekhouder in een uitstelregeling valt.

Wat heb ik nodig?

Ik had mooie plannen om op de website van de belastingdienst na te zoeken wat je allemaal nodig zou kunnen hebben voor je aangifte, met het idee daarvan een keurig lijstje te maken dat jullie zouden kunnen downloaden. Maar de belastingdienst zelf was me voor. Het zou nogal zinloos zijn om zelf zo'n lijstje te maken, dus dan maar een linkje er naar toe. Als je op afdrukken klikt, krijg je een prachtige checklist die je kunt afvinken.

Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Niet veel eigenlijk. Het is tegenwoordig heel erg simpel om je eigen aangifte te doen. Kijk alles wat de belastingdienst al heeft ingevuld goed na en voeg dingen die ze niet wisten eraan toe.
Als je twijfelt of iets aftrekbaar is of niet, zoek het dan na op de site van de belastingdienst. Hun eigen zoekfunctie werkt niet zo goed, maar als je in google bijvoorbeeld intypt : belastingdienst giften, kom je eigenlijk altijd op de juiste plek. Kijk nog wel even of je de informatie van het juiste jaar voor je hebt.
De belastingtelefoon (0800-0543) bellen kan ook altijd (gratis). Het duurt vaak (vooral in maart) wel even voor je er doorheen bent, maar ik heb goede ervaringen met de hulp die ik kreeg.

Moet ik aangifte doen?

Als je een uitnodiging van de belastingdienst krijgt, moet je altijd aangifte doen. Zo simpel is het.
Geen uitnodiging gekregen? Soms is het toch handig om aangifte te doen. De belastingdienst weet niet alles.

Giften

Heb je behoorlijk wat geld gegeven aan erkende doelen? Het zou kunnen dat je die (gedeeltelijk) mag aftrekken. Meer informatie hier. Je moet wel boven de drempel uitkomen.

Studiekosten

Als je uitgaven gedaan hebt voor een studie mag je dat in bepaalde gevallen aftrekken.

Een korte periode in loondienst geweest.

Als je maar een paar maanden inkomsten gehad hebt, heb je waarschijnlijk teveel belasting betaald.
Dat komt zo:  In het belastingstelsel is een heffingskorting opgenomen. Dat is een bedrag dat aan het eind van de berekening wordt afgetrokken van het bedrag dat je zou moeten betalen (het is dus letterlijk korting op de belastingheffing).
Je salaris wordt netto uitgekeerd, wat inhoudt dat de belastingheffing die jij zou moeten betalen door je werkgever rechtstreeks naar de belastingdienst gestort wordt. De salarisadministratie berekent je belasting op maandbasis en deelt dus je heffingskorting door twaalf. Dat komt keurig uit als je een heel jaar werkt, maar niet als je niet het hele jaar in loondienst werkt.
De belastingdienst kijkt naar wat je verdient op jaarbasis. Als je dus maar een paar maanden belasting betaald hebt, kan het zijn dat je nog recht hebt op de rest van je heffingskorting. Er is dan teveel belasting is ingehouden op je salaris. Die kun je terugvragen door aangifte te doen. (Dit geldt alleen als je geen andere inkomsten en geen groot vermogen hebt).
Dit is er trouwens één waar de belastingdienst uiteindeiljk zelf mee komt. Mijn dochter kreeg een tijdje geleden een brief dat ze haar aangifte moest doen omdat volgens hun gegevens geld terug kreeg. Ik was onder de indruk. Heel netjes! Maar dat was dus wel veel later dan wanneer we dat zelf bedacht hadden.

Eenmalige uitkering

Als je eenmalig een groot bedrag van je werkgever ontvangen hebt of bijvoorbeeld pensioen hebt afgekocht, is er waarschijnlijk speciaal tarief over berekent. Dat klopt als je naast die eenmalige uitkering een redelijk salaris hebt (want dan helpt dat bedrag je waarschijnlijk gezellig naar een hogere schijf), maar als verder geen of vrij lage inkomsten hebt, kan het zijn dat je teveel belasting betaald hebt over dat bedrag. Soms kan het zelfs door uitgekeerd vakantiegeld of uitbetaalde overuren komen. Het is dus bijna altijd nuttig om te kijken of je nog iets terug krijgt.

Overige inkomsten

Bijgeklust of geld verdiend waar de belasting niets van weet? Die moet je natuurlijk ook aangeven en daar moet je belasting over betalen.
Zolang het niet om grote bedragen gaat, hoef je jezelf niet als ondernemer in te schrijven en een enorme administratieve rompslomp op je nek te halen. Ik geef mijn inkomsten uit mijn boeken simpelweg op onder het kopje "overige inkomsten". De belastingdienst is zelfs zo vriendelijk om daar een mogelijkheid te geven om gemaakte kosten af te trekken (maar dan moet je daar wel bewijzen voor hebben).
Als je verder geen inkomsten hebt, is er een grote kans dat je geen belasting hoeft te betalen, omdat het binnen je heffingskorting valt. Wel krijg je meestal een aanslag voor de Zorgverzekeringswet.
Als je "overige inkomsten" te hoog worden en je besteed genoeg uren aan je werkzaamheden kan het slim zijn om ondernemer te worden, je komt dan in aanmerking voor o.a. de zelfstandigenaftrek.

Hulp nodig? Mail me. Simpele vragen beantwoord ik gratis, voor meer intensieve hulp spreken we van te voren een vaste prijs af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten