dinsdag 2 januari 2018

{opruimen} KerstspullenHet blijft me verbazen: in november kan ik bijna niet wachten tot Sinterklaas voorbij is en ik de kerstboom neer kan zetten, maar meestal begint het de dag na kerst al te kriebelen om de boel weer op te ruimen. Omdat het in ons gezin - en bij veel anderen volgens mij ook nog steeds - traditie is om in ieder geval te wachten tot na Nieuwjaar heb ik op 2 januari dan ook het gevoel dat het eindelijk mág.
Als ik, getrouw aan een nog oudere traditie, tot na Driekoningen zou wachten zou dat nog sterker zijn denk ik.

Het gekke is trouwens dat ik meestal als ik eenmaal begonnen ben met de kerstboom leeghalen spijt krijg. Had ik niet nog heel even kunnen wachten? Door op te ruimen sluit je de feestdagen toch echt helemaal af.
Maar goed, als ik eenmaal begonnen ben, ga ik maar door.
Echt een enorme klus is het niet. Hoe ik het aanpak?

1. losse decoratie in huis
Ik begin meestal met de losse spullen. Kransen, de kerstmanpop die al twintig jaar bij ons is, de beertjes die ook al jaren de kerstperiode doorbrengen in de vensterbank, kerstkousen, kussenhoesjes, tafelkleden enzovoort. Ik heb één (grote) plastic krat waar die in moeten. Meer mag ik niet van mezelf. Als ik dingen heb bijgekocht, moet er iets anders weg. Dat valt niet altijd mee. Maar het moet. Voor die vier weken per jaar gezelligheid wil ik geen 48 weken last hebben van dozen die ik eigenlijk niet kwijt kan.

2. Kerstboom - versiering
Daarna volgt de kerstboom. Ook die versiering past in één kleinere krat. Het is een beetje jammer dat ik de lampjes er eerst in moet doen, terwijl die pas als laatste uit de boom kunnen, maar dat is nu eenmaal niet anders. Onze ballen zijn geen van allen erg breekbaar, dus die gaan gewoon los in de krat. Met de slingers had ik in december nogal ruzie, alles zat in de knoop. Dus die gaan dit jaar ieder in hun eigen zakje.

3. Kerstboom - lampjes
Lampjes zijn voor de meeste mensen een enorm probleem als ze de kerstboom op willen zetten. In de knoop, lampjes kapot, enzovoorts. Ik moet het afkloppen, maar ik heb daar eigenlijk nooit last van. Ja, één keer, jaren geleden. En dat kwam dan ook precies door wat ik nu nooit meer doe: ik had de lampjes het jaar daarvoor gewoon min of meer netjes opgerold. Netjes uitrollen bleek niet mogelijk en door al dat gerommel waren er ook nog lampjes kapot gegaan. Echt een ramp. Sindsdien ben ik in januari een aardig tijdje bezig om de lampjes weer op de juiste manier terug te doen in de originele verpakking. Kost tijd, absoluut. Maar het is de moeite waard, want ik heb deze lampjes al jaren en ze doen het nog steeds.

4. Kerstboom zelf
Onze kerstboom is nep, dus die moet ook uit elkaar. Dat vind ik het meest treurige klusje, eerlijk gezegd. Ook de boom gaat terug in de originele doos. Dat past maar net, we moeten meestal met z'n tweeën worstelen om er een nieuwe laag plakband omheen te draaien, maar het scheelt ook ruimte op zolder.

En dan is het echt voorbij. Terug op het zoldertje en tot volgend jaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten