dinsdag 16 januari 2018

{opruimen} in de keuken


Een keuken kan heel snel enorm rommelig worden. En toch is het vanuit hygiënische overwegingen nu juist een ruimte die opgeruimd en overzichtelijk zou moeten zijn.

Wat heb je nodig?

Ik denk dat de hamvraag is: wat heb je nu echt nodig?
Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Ik wilde eerst beweren dat er wel een gemeenschappelijke basis is, maar ik kan me zelfs extreme situaties indenken waarin de dingen die voor mij vreselijk logisch zijn (pannen, koffiezetapparaat) niet aansluiten bij iemands levensstijl (iemand die volledig "raw" eet bijvoorbeeld en geen koffie lust).
Wat je nodig hebt in je keuken is dus afhankelijk van wat je er klaarmaakt.
Voor sommige mensen zal deze stelling betekenen dat ze nu vastlopen met opruimen. Want alles wat er in je keuken staat heb je er immers neergezet met het idee dat je er iets mee ging doen. En dus hoeft er niets weg.
Maar zo werkt het natuurlijk niet.
Wees eerlijk tegen jezelf. Gebruik je het ook allemaal echt of was je dat alleen maar van plan?
Voorbeeld uit mijn eigen leven: als je zelden bakt heb je geen tien verschillende bakvormen nodig, ook als je graag meer zou willen bakken. Met een simpel cakeblik en 1 ronde springvorm kom je een heel eind. Koekjes kun je ook uitsteken met een glas en als je toch al niet zo dol bent op marsepein hoef je ook geen bergen materiaal te hebben om eens in de drie jaar een taart te versieren. Uitgebreide voorraden bakbenodigdheden heb je ook niet nodig als je toch nooit spontaan de keuken induikt om te gaan bakken. En mocht je toch ineens veranderen in de keukenprinses die je graag zou zijn, dan kun je altijd je collectie bakspullen weer uitbreiden.
Ik kan nog wel meer voorbeelden noemen: pannen bijvoorbeeld. Ik had een behoorlijke verzameling en vond dat ik die allemaal nodig had, maar toen ik eens een paar maanden in een huurappartement op Curaçao doorbracht kwam ik erachter dat ik prima maaltijden kon bereiden met 1 koekenpan en twee kleine kookpannetjes. Niet dat ik toen ik thuis kwam meteen al mijn pannen behalve 1 koekenpan en twee kleine pannetjes weggedaan heb, maar het zette de vraag "wat heb ik eigenlijk nodig?" wel even in een ander perspectief.

Hoe ontrommel ik mijn keuken?

Als ik mijn keuken ontrommel volg ik een vast patroon: kastje voor kastje.
stap 1: alles eruit.
Maar: meteen sorteren: soort bij soort neer zetten, dingen die ergens anders horen in het juiste kastje zetten/proppen, meteen apartzetten wat je toch nooit gebruikt en weggooien wat kapot of over de datum is
stap 2: kastje schoonmaken
Afnemen met een sopje, vetvlekken verwijderen (meestal helpt even inweken met keukenontvetter), nadrogen voor je alles erin zet.
stap 3: gesorteerde spullen er netjes weer in.
Past dat? Prima, niets meer aan doen. Past het niet? Dan moet je harder nadenken. Er zijn twee mogelijkheden: een deel ergens anders opruimen (maar dan verplaats je het probleem) of nog meer wegdoen.

Wat kan er weg?

Dat blijft de vraag. Kijk kritisch naar alles wat er uit het kastje kwam en bedenk of het in één van de volgende categorieën valt.
  • dingen die over de datum zijn (ja, soms zijn die nog bruikbaar, maar vraag je eens af of je het nog gaat gebruiken als het blijkbaar al maanden of jaren in de kast staat)
  • dingen die kapot zijn (tenzij ze gemakkelijk te repareren zijn, maar doe dat dan ook, zet geen kapotte spullen terug in de kast)
  • dingen die je min of meer dubbel of te veel hebt. Voorbeeld: hoeveel keukenmessen heb je eigenlijk nodig? Ik weet dat elk mes een eigen functie heeft en ik heb er vrij veel omdat ik een prachtige koffer vol van mijn man kreeg, maar in de praktijk grijp ik meestal naar mijn gewone keukenmes. Dat is dan wel een echt goed, dus niet goedkoop, mes. Aan de rest is mijn man - die ook regelmatig kookt - erg gehecht, maar als ik er echt geen ruimte voor had zou ik ze weg doen.
  • dingen die je maar heel zelden gebruikt. Het is simpel: als je er plaats voor hebt is het echt niet erg dat je die linnen servetten en die porseleinenservetringen bewaart die je alleen met Kerst op tafel legt. Maar als je ze al drie keer ergens anders neer hebt gelegd omdat je ze gewoon nergens kwijt kunt, moet je misschien toch maar papieren servetten neerleggen met Kerst (weer een voorbeeld uit eigen leven)
  • dingen die je ooit gekocht hebt en echt, echt binnenkort ook werkelijk gaat gebruiken, want ze zijn heel erg handig. Gadgets noem je dat. Handige apparaatjes om mee te snijden bijvoorbeeld. Niets mis mee als je ze gebruikt, maar als je in de praktijk toch altijd met een aardappelschilmesje aan de gang gaat, kun je ze misschien beter weg doen. Tussenstap: zet het ding op het aanrecht of leg het ergens waar je het vaak ziet. Heb je het over een maand nog niet gebruikt? Naar de kringloop ermee!
  • dingen die van je moeder/oma/overgrootmoeder waren. Tja. Moeilijk om weg te doen, absoluut. Maar afgezien van enkele kleine decoraties is je keuken nu net de plek waar je vooral nuttige voorwerpen bewaart. Zoek dus een mooi plekje voor die spullen zodat je ze dagelijks kunt zien, neem ze in gebruik, al dan niet op een alternatieve manier(ik bewaar reservelampen en batterijen in mijn oma's broodtrommel en reserveleesbrillen en brillendoekjes in mijn moeder's melkkan) en doe de rest weg. Misschien nog even rondvragen bij andere familieleden of die ze willen hebben, maar het is echt niet nodig om je keuken (of andere plekken in huis) te gebruiken als opslag voor een berg oude spullen die je niet mooi vindt, niet gebruikt en waar je eigeniljk helemaal geen ruimte voor hebt.
Persoonlijk vind ik mijn keuken het mooist als het aanrecht zo leeg mogelijk is. Dat scheelt ook een hoop schoonmaakwerk. Ooit had ik een enorme rij aardewerken voorraadpotten op mijn aanrecht staan, maar na een tijdje was ik het echt zat om die allemaal wekelijks af te moeten nemen. Aan de blikjes in mijn vensterbank ben ik dan weer wel gehecht, maar ook daar moet ik iedere week een doekje overheen halen. Als ik minder tijd had, zou ik er denk ik toch voor kiezen om nog meer in de kasten op te bergen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten