dinsdag 23 januari 2018

{opruimen} hoe ruim je een volgestouwde grote kast op?


Als je op pinterest of ergens anders op het internet zoekt naar tips over het opruimen van kasten is het meest voorkomende startpunt: haal alles eruit.
Tja...

Daar ben ik het dus niet mee eens. Wel als we het over een nachtkastje hebben. Of over het laatje van een bijzettafeltje natuurlijk. Maar dit wordt ook gezegd over het opruimen van een volgroeide huiskamerkast of een grote voorraadkast in de keuken.

Ik heb het zien gebeuren.
Vreseljk rommelige kast, maar heel graag willen opruimen.
Enthousiast de kast leeghalen. Heel de kamer (of keuken) vol met spullen. En dan?
Paniek. Het gevoel niet meer verder te kunnen.
In het beste geval wordt de inhoud van de kast dan maar weer nog rommeliger dan het ooit was teruggepropt waar het vandaan kwam. Maar het komt ook voor dat de rommel weken later nog verspreid ligt.

Logisch, want als je van nature georganiseerd bent was je kast nooit zo rommelig geworden. Of je had (zoals ik) gegruweld van het idee om al die rommel te verspreiden over zichtbare plekken. Het zat niet voor niets allemaal in de kast gepropt.

Mijn manier:

Kijk eerst eens wat er in die kast ligt. Zonder er al te veel uit te halen dus.

Bedenk wat er niet hoort. Heb je schoenen in je huiskamerkast gepropt omdat er bezoek kwam en je ze uit de weg wilde hebben? Stapels oude kranten die eigenlijk gewoon weg kunnen? Een paar pakken koekjes in de servieskast?

Haal die dingen er uit en leg ze waar ze horen. Waarschijnlijk zie je steeds nieuwe dingen die eigenlijk ergens anders horen. Haal ze eruit en breng ze naar de goede plek.

Ik weet het, dat druist weer in tegen een hoop andere adviezen. Want je blijft heen en weer lopen en dat is niet efficient. Zal best. Het is ook absoluut een mogelijkheid om al die spullen tijdelijk in een doos, wasmand of iets dergelijks te leggen en ze later op te ruimen. De vraag is alleen of je dat ook gaat doen. Grote kans dat die doos er volgende week nog staat. Ja toch?
Ik vind zelf heen en weer lopen geen probleem. Ik heb geen sportschool nodig omdat ik met het huishouden alleen al genoeg beweging krijg ;-)
Als teveel lopen echt een probleem is, raad ik aan stapels te maken die je dan in één keer op kunt ruimen. Maar zorg dan wel dat je soort bij soort houdt, zodat je het alleen nog maar weg hoeft te brengen.
Eigenlijk komt het erop neer dat je de chaos in je kast niet mag verplaatsen naar buiten de kast. Met mijn methode ben je van het begin af aan de chaos aan het verminderen.

Als er zo te zien geen spullen meer in je kast liggen die er niet horen, volg je dezelfde manier van denken, maar dan per plank. Ik stel me nu even zo'n heerlijke huiskamerkast uit de jaren zestig voor. Ingebouwd, acht planken en volgestouwd met alles wat nergens anders een plekje kon vinden.

Als die kast nooit georganiseerd is geweest, is het nu tijd om te bedenken wat er allemaal in bewaard moet worden en op welke plank je wat gaat neerleggen. Geen paniek, dat hoeft niet gedetailleerd en je kunt alles later nog verschuiven. Maak je niet druk met schema's, lijstjes en overzichten.

Het is bijvoorbeeld logisch om je administratie ergens bovenin (maar wel bereikbaar) neer te zetten. Kies de plank die je daarvoor wilt gebruiken en haal alles wat niet in die categorie valt weg, maar sorteer die spullen wel meteen op soort. Maak bijvoorbeeld een stapel van alle spelletjes, leg de kaarsen en kaarsenstandaards bij elkaar en gooi alle restjes breiwol op een hoop.

Haal nu alle dingen in de categorie administratie van de andere planken en zet het min of meer netjes neer. Ga nog niet voor de perfecte indeling van die plank, want je weet nog niet precies wat je allemaal gaat vinden.

Werk op deze manier alle planken van de kast en alle categorieën van spullen af. Misschien heb je meer categorieen dan planken en zul je moeten combineren. Geen probleem, als het maar overzichtelijk blijft.
Vergeet niet de uitgezochte stapels die uit de kast zijn gekomen op de juiste plank te zetten zodra je daarmee bezig bent.

Als het goed is, heb je na een tijdje een redelijk opgeruimde kast en weet je ongeveer waar je alles kunt vinden. Nu kun je plank voor plank echt netjes op gaan ruimen. Doe die breiwol in een mandje, stapel de spellen op grootte, maak bakjes en mapjes voor je administratie, dat soort dingen. Maar dat is eigenlijk weer een onderwerp voor een nieuw artikel ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten