dinsdag 2 januari 2018

Mijn woord voor 2018


Allereerst iedereen een heel gelukkig 2018 gewenst.

Een fonkelnieuw jaar, met nieuwe kansen. Ik hou wel van zo'n schone lei. Ik zou hier een lang stuk over goede voornemens, ideeën en plannen voor het nieuwe jaar kunnen schrijven, maar dat doe ik maar niet. Ik heb ze wel (altijd), maar aangezien er vorig jaar zo weinig terecht kwam van alles wat ik had willen doen, kies ik er deze keer voor om maar gewoon te zien hoe het allemaal loopt. En de plannen die ik maak, zet ik nog maar even niet openbaar op het internet tot ik er een beetje verder mee ben.

Het is al een tijdje een trend om een woord voor het nieuwe jaar te kiezen. Ik heb daar altijd een beetje moeite mee, want hoe kun je nu plannen voor een heel jaar samenvatten in één woord? Toch vond ik het voor een blog dat draait om schrijven, lezen en woorden wel passend. En toevallig had ik al een woord verzonnen. Tja, soms gebeurt dat blijkbaar gewoon.

Mijn woord voor dit jaar is "ontspannen".
En dan bedoel ik niet ontspannen in de zin van op een tropisch eiland op een strandbedje liggen (hoewel dat ook heerlijk is). Ik bedoel meer de manier waarop ik met dingen omga. Met alles eigenlijk, maar vooral met de dingen die ik doe. Ik wil er niet te diep op ingaan, maar het komt erop neer dat ik de afgelopen paar jaar vooral praktisch bezig ben geweest. De tijd en de energie die ik kon missen, stopte ik in nuttige zaken. Daar is niets mis mee, maar ik merk dat ik me vaak wel erg druk maak over "nuttig bezig zijn" en ik heb behoefte om daar toch een beetje losser in te worden.

Soms is het fijn om zomaar creatief te zijn, zonder praktisch doel.
Een muts breien van restjes wol terwijl ik weet dat ik het ding nooit zal dragen, omdat ik mutsen breien nu eenmaal leuk vind.
Een tasje naaien van lapjes terwijl ik weet dat ik mijn simpele grijze van het kruidvat zal blijven gebruiken, omdat het zo gezellig is om met stofjes te rommelen.
Foto's maken die nooit afgedrukt zullen worden, omdat ik iets zie dat ik vast wil leggen.
Een verhaal te schrijven dat buiten mijn normale genre valt, niet om geld mee te verdienen, maar omdat ik er zin in heb.
Blogstukjes schrijven omdat ik iets te vertellen heb, of omdat ik gewoon zin heb om onzin uit te kramen, zonder me af te vragen wat de gevolgen voor mijn blog zullen zijn, of ik daar geen lezers mee verlies en of mijn bescheiden achterban ooit groter zal worden.
Enzovoort. Jullie begrijpen nu wel wat ik bedoel.

Hoeveel jullie hiervan zullen merken weet ik niet. Van die laatste twee punten misschien wel. Ik kan me er in ieder geval op verheugen (al moet ik nog wel door wat remmingen heen werken, ben ik bang).

Wat is jouw woord voor 2018?

2 opmerkingen:

  1. Zelf doe ik niet aan voornemens. Ik zie wel wat er komt en waar ik zin in heb. Blijf schrijven zou ik zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook eigenlijk de beste manier om met het leven om te gaan ;-) Blijven schrijven (en weer meer gaan schrijven) staat hoog op mijn lijstje.

      Verwijderen