vrijdag 5 januari 2018

januari-thema :: opruimenJanuari is de ideale maand om eens flink op te ruimen in huis. Goede voornemens, een nieuw jaar met een schone lei, het werkt allemaal motiverend.
Het internet staat dan ook vol met tips, challenges en uitgebreide artikelen over opruimen. Wat kan ik daar nog aan toevoegen?
Dat was zo'n beetje mijn gedachtengang toen ik dit stukje (en de stukjes voor de komende maand) op de planning wilde zetten. Heb ik wel iets zinnigs te zeggen? Maar ik merk aan mezelf dat die herhaling me niet echt stoort. Op de een of andere manier blijft er van ieder artikel wel iets hangen, ook al zeggen ze eigenlijk allemaal hetzelfde. Het is de manier waarop het geschreven is en het moment waarop je het leest dat bepalend is. Dus hoop ik maar gewoon dat er in ieder geval één persoon is die dit leest en denkt: "Ja, zo is het!" en zich dan gemotiveerd voelt om (weer) aan de slag te gaan.

Ik ben best goed in opruimen, al zeg ik het zelf. Ik heb in de loop van de jaren mijn huis langzaam steeds leger zien worden (en niet alleen doordat de dochters eruit trokken) en dat bevalt me goed. Ik ben echt geen minimalist met overal lege kasten (dat snap ik nooit - waarom doe je die kasten dan niet ook weg?) en ik kan zeker niet beweren dat ik 90% van mijn bezittingen weg gedaan heb (want zoveel overbodige spullen heb ik nooit gehad). Maar ik merk wel dat het me rust geeft en ruimte. Niet alleen letterlijk, maar ook in mijn hoofd. En daar gaat het om.
Eigenlijk is het ook niet zo moeilijk. Er zijn een paar oude citaten die ik als uitgangspunt gebruik.

"Alles op zijn plaats en alles een vaste plaats."
 
De onverbeterlijke rommelkonten in mijn omgeving hebben hier moeite mee. Het lijkt ook zo suf om alles steeds neer te leggen waar het hoort. Rommel is gezellig en er wordt nu eenmaal geleefd. Kan zijn en klopt helemaal. Maar dat is toch geen reden om je jas in de huiskamer te laten slingeren en boodschappen pas op te ruimen als je iets zoekt dat in één van die tassen hoort te zitten? Als alles een vaste plaats heeft is het gemakkelijker om het ook even op te ruimen waar het hoort. Dat doe je dan bijna zonder erbij na te denken.
De spullen die toch rondslingeren (bij mij vooral de dingen die ik 's avonds gebruik - boeken, puzzelboekjes, breiwerkje) ruim ik iedere ochtend op voor ik iets anders ga doen.

"Je zou niets in huis moeten hebben dat je niet mooi of nuttig vindt."

Voor mij is deze uitspraak van William Morris enorm veel zinniger dan de vraag of iets "joy sparkt" (ik krijg als schrijfster trouwens ook de kriebels van de vernederlandste versie). Van de wc-borstel krijg ik geen blije gevoelens. Maar nuttig is-ie wel, dus mag hij blijven.
Met deze regel ga ik vooral nadenken over "schuldgevoelspullen". Want die vind ik dus niet mooi en zijn vaak ook niet nuttig. Ik bewaar ze omdat ik vind dat ik het niet kan maken om ze weg te doen (want van oma geweest/cadeau gekregen/ veel geld aan uitgegeven), maar het voelt als ballast. Dus is het misschien toch tijd om afscheid te nemen.

Wat zijn jouw uitgangspunten bij het opruimen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten