dinsdag 9 januari 2018

{gelezen} Op Safari van Alexander McCall Smith


Tijdens een haastig rondje door de bibliotheek (er moest een boek terug maar ik had eigenlijk geen tijd om lang te snuffelen) viel mijn oog op dit boek. Het was eigenlijk meer de ondertitel die me aansprak dan de titel. "The no.1 ladies'detective agency", oftewel het beste dames detectivebureau. Het klonk grappig en het klonk als een ouderwets gezellige detective in tegenstelling tot de meer bloederige thrillers die zo populair zijn (maar niet bij mij). Dus nam ik het boek mee.

Was het een goede detective? Nee, eigenlijk niet. Het plot is nogal dun en zeker niet van hoog Agatha Christie niveau. Er spelen een paar verhaallijnen die allemaal netjes opgelost worden aan het eind, maar echt spannend en verrassend is het niet. Het detectivebureau van Mma Ramotswe krijgt als opdracht op zoek te gaan naar een gids die ooit zo aardig is geweest tegen een Amerikaanse dame, dat ze hem in haar testament een paar duizend dollar toegewezen heeft. Daarnaast heeft de secretaresse (assistent detective noemt ze zichzelf) een probleem met de overheersende tante van haar gewonde verloofde en vraagt een vriendin Mma Ramotswe om hulp omdat ze denkt dat haar man ontrouw is en er is nog iets met een vrouw die misbruik maakt van een man.
Genoeg stof om ruim tweehonderd bladzijden te vullen, dat wel. En fijn om eens een boek te lezen dat gewoon ouderwets beschaafd genoemd kan worden.

Wat dit boek zo anders maakt is ten eerste dat het zich in Afrika afspeelt. In Botswana om precies te zijn. De schrijver, Alexander McCall Smith is geboren in Rhodesië (het tegenwoordige Zimbabwe) en ik denk dat hij er ook in ieder geval zijn jeugd heeft doorgebracht, want hij weet het Afrikaanse sfeertje heel goed te treffen. Denk ik, voor zover ik dat kan beoordelen met als enige ervaring daarmee twee weken Zuid-Afrika ;-)
Het boek speelt zich overigens in Botswana, een buurland van Zimbabwe. Ik denk dat hij daarvoor gekozen heeft omdat Botswana een redelijk stabiel en welvarend land is. Dat wordt in het boek ook benadrukt; als je McCall Smith moet geloven is Botswana een geweldig land met voornamelijk leuke mensen.

Daarnaast is het taalgebruik en de manier van vertellen in dit boek vrij uniek. Het deed me een beetje denken aan Douglas Adams (van het Transgalactisch Liftershandboek), al schrijft die natuurlijk een heel ander genre.
Ik vind het bijvoorbeeld prachtig gevonden dat Mma Ramotswe van zichzelf (en anderen) zegt dat ze een "traditioneel postuur" heeft en ook eerlijk is over de nadelen daarvan (geen strakke broeken kunnen dragen). Je krijgt verder geen details over haar uiterlijk, maar je ziet haar voor je.

Een ander voorbeeld van de manier waarop hij dingen onder woorden brengt:
"Hij had heel weinig aan te merken op Precious Ramotswe, zijn vrouw en de oprichtster van Het Beste Dames Detectivebureau, maar als men dan toch een lijstje van haar tekortkomingen zou maken - dat zou een miniscuul document zijn, nauwelijks zichtbaar voor het blote oog - zou men wellicht moeten beginnen met haar neiging - vanzelfsprekend een lichte neiging - om te beweren dat dingen waar zij in geloofde 'algemeen bekend' waren."

Of:
"Ze wist niet of de tante haar begreep. De tante keek haar vluchtig aan en sloeg haar ogen weer neer. Misschien begreep ze het, maar ze bevatte het niet. Veel mensen waren zo. Ze begrepen, maar zonder te begrijpen. Dat was een groot probleem."

Al met al... een leuk en ontspannend boek. Als je net als ik van dit soort taalgebruik kunt genieten, zeker een aanrader. Ik ben in ieder geval van plan om meer boeken van deze schrijver te gaan lezen.

Later toegevoegd: een zoekactie op bol.com leert me dat de Nederlandse vertalingen al niet meer nieuw verkrijgbaar zijn. Jammer. Ik neem aan dat ze in het Engels net zo leuk zijn, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Op de website van de bibliotheek zag ik nog wel een aantal Nederlandstalige versies.
(links naar bol.com zijn partnerlinks
= kleine vergoeding voor mij als je via die link bestelt, geen extra kosten voor jou)

2 opmerkingen:

  1. O ja, echt fijne boeken voor als je moe bent en niet te moeilijk wilt. Lees nu ook de Engelse boeken omdat ik wil weten hoe het met de hoofdpersonen verder gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk erover dat ook te gaan doen, ze zijn echt leuk ;-)

      Verwijderen