dinsdag 23 januari 2018

{gelezen} Matilda's laatste dans van Tamara McKinley


Boeken over Australië trekken altijd mijn aandacht, zeker als de kaft die bijzondere kleur rood heeft, die voor mij onveranderlijk bij dat land hoort. Waarom? Tja, als de immigratiewetten een tikje minder streng waren geweest, had ik daar nu al ruim twintig jaar gewoond met mijn gezin. Maar helaas. Het mocht niet.
We zijn er één keer geweest, rond de eeuwwisseling. Eerst het vuurwerk in Sydney en daarna met drie (jonge) kinderen en een grote camper de outback in, van Sydney naar Adelaide en van Adelaide naar Alice Springs. Ik heb de afgelopen jaren een hoop van de wereld gezien, maar dat is en blijft de reis van ons leven. Ooit gaan we terug en maken we het rondje af (van Alice Springs naar Darwin en dan langs de kust terug).

Mijn blik viel dus direct op dit boek in een grote doos boeken die bestemd was voor de kringloop en na het lezen van de samenvatting op de achterkant besloot ik het eruit te halen om eerst zelf te lezen.
Het verhaal loopt langs twee tijdlijnen en gaat gedeeltelijk over de geschiedenis van Matilda, die zich afspeelt in de eerste helft van de vorige eeuw en gedeeltelijk over Jenny in de jaren zeventig.
Matilda heeft een zwaar en heftig leven. Haar moeder overlijdt als ze veertien is en haar vader niet veel later. Ze erft de boerderij waar ze wonen van haar moeder en hoewel haar buurman van alles probeert om haar over te halen de grond aan hem te verkopen, lukt het haar om de boerderij, Churinga, levensvatbaar te maken en te behouden.
Jenny is weduwe en erft Churinga van haar man, terwijl ze niet eens wist dat hij de boerderij gekocht had. Ze besluit naar de Outback te gaan om haar erfenis te bekijken en terplekke te besluiten wat ze ermee wil doen.
In de boerderij vind ze de dagboeken van Matilda. Ze begint ze te lezen en wordt erdoor geboeid en meegesleept, soms tot in het extreme. Bedrijfsleider Brett Wilson zou graag op de boerderij blijven, maar beseft dat zijn lot in Jenny's handen ligt, want de potentiële kopers zouden hem waarschijnlijk ontslaan.
Heden en verleden raken steeds verder vermengd als Jenny kennismaakt met Matilde's oude vijand die nog steeds op een naburige boerderij woont. Er groeit iets tussen Brett en haar, maar ook daar ontstaan de nodige moeilijkheden.

Ik zat met dit boek direct weer heerlijk in de outback, ondanks dat we alleen maar lángs de grote "stations" (boerderijen) gereden zijn en niet echt kennis hebben gemaakt met het leven op een schapenboerderij. Op de voorkant staat "een wonderschone roman waarin de kleuren, geuren en klanken van Australië op magische wijze naar buiten komen". Ik denk dat dat helemaal klopt, al moet ik er wel bij vermelden dat het niet allemaal wonderschoon en magisch is. De schrijfster weet ook heel goed de minder mooie kanten van Matilda's leven te beschrijven en de ontknoping van de roman gaf me een beetje een naar gevoel. Aan de ene kant een prachtige, dramatische wending, die ik pas in de laatste hoofdstukken enigszins zag aankomen, aan de andere kant toch een beetje té ver gezocht en naar mijn smaak iets té dramatisch. Maar ik weet zelf ook hoe moeilijk het is om daar de juiste balans in te vinden. Bovendien is het wel een einde waar het hele boek al naartoe gewerkt wordt.
Toch een aanrader dus. Zeker als je van Australië houdt, maar ook als je gewoon een goed, boeiend levensverhaal wilt lezen. (links naar bol.com zijn partnerlinks
= kleine vergoeding voor mij als je via die link bestelt, geen extra kosten voor jou)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten