dinsdag 28 november 2017

Kerstverhalen

Ik ben dol op kerstverhalen. En op kersttijdschriften met van die sfeervolle plaatjes die je nooit na kunt maken in je eigen huis (wat op die foto's gezellig lijkt is bij mij rommelig), maar dat terzijde.
Kerstverhalen. Sentimentele verhalen die goed eindigen en als het héél goed is een klein traantje veroorzaken.
Ik verzamel ze. Nou ja, dat zou ik doen als ik niet zo streng was voor mezelf. Nu koester ik een paar heel mooie kerstboeken, haal ik er een paar uit de bibliotheek en gun mezelf af en toe een nieuwe. O ja, en ik schrijf ze soms, maar daarover straks meer.

Als ik een lijstje maak met mijn favoriete kerstverhalen (ik heb de stapel naast me liggen) begin ik met een enorm cliché:

Charles Dickens - Een kerstzang in proza
Mijn exemplaar stamt uit 1949, maar dit boek is natuurlijk nog volop verkrijgbaar. Ik vind het niet alleen een prachtig verhaal, maar ik geniet ook van het taalgebruik van Dickens, vooral in deze ouderwetse vertaling.
"Bij de deur bleef hij [de neef] even staan om den klerk veel heil en zegen te wenschen en deze bleek, hoe koud hij ook was, warmer te zijn dan Scrooge, want hij beantwoorde dien wensch hartelijk." Prachtig toch?

Charles Dickens - Kerstvertellingen
Ik heb ook twee boekjes met Kerstverhalen van Dickens. Deze verhalen zijn onbekender, maar net zo mooi.
Wel wat moeilijk om doorheen te komen, maar de moeite waard om me af en toe in vast te bijten.

De louteringskuur - Cissy van Marxveldt
Een stuk luchtiger dan voorgaande boeken, maar wel vaste prik in mijn decemberleestijd. Twee gezinnen gaan de kerstdagen doorbrengen in een pension op de Veluwe. Het boekje stamt uit de jaren 20 van de vorige eeuw en toen was dat een hele onderneming. Hoofdpersoon Trix is het standaard enthousiaste en kwikzilverachtige type uit de verhalen van deze schrijfster en het valt voor haar dan ook niet mee om tot de ontdekking te komen dat ze de kerstdagen niet zal doorbrengen met haar man en kinderen en een bevriend echtpaar en hun dochter, maar in een pension vol uiteenlopende soorten mensen. Natuurlijk ontwikkelt ze een grote antipathie voor één van de belangrijkste gasten en zijn er wat romantische verwikkelingen, maar uiteindelijk loopt het allemaal goed af. En zo hoort het ook ;-)

Ik heb twee bundeltjes met losse kerstverhalen en die lees ik ook heel graag. Meestal blader ik er doorheen tot iets mijn aandacht trekt.

Nora Roberts - Twee verhalen voor de kerst
Och, ik kan ze bijna letterlijk voordragen, maar ik lees ze echt ieder jaar. Deze verhaaltjes zijn heel lief en sfeervol, vooral de tweede over de tweeling Zeke en Zack die aan de kerstman een nieuwe mamma vragen.

Maria Oomkens - Decembercocktail
Natuurlijk kan dit boek ook niet ontbreken. Dit is het enige boek op deze lijst dat ik al voor Sinterklaas begin te lezen (ik probeer die twee feesten strikt gescheiden te houden), want hier staan ook columns over sinterklaas in en die "mogen" dus al eerder.

De twaalf dagen van Kerstmis
Deze heb ik eigenlijk alleen voor de decoratie, het is zo'n pop-up boek. Maar ik heb ook een zwak voor het Amerikaanse (?) versje over de twaalf dagen van Kerstmis. Gedeeltelijk door een herinnering aan een Donald Duck verhaaltje waarin Dagobert het hele versje cadeau gaf ;-) We hadden ooit ook een soortgelijk boek over de avond voor Kerst (ook zo'n Amerikaans gedichtje), maar die heeft een overstroming in ons huis helaas niet overleefd.

Huizers

De aauwud vur Kursaauwud - Haindruk van 't Noorderainde
Het is een stukje jeugdsentiment dat er voor mij echt bij hoort, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik dit boek nog nooit helemaal uitgelezen heb. Als tiener ben ik eens een heel eind gekomen, maar omdat je het Huizer dialect alleen kunt lezen als je het (in je hoofd) hardop voorleest duurt het even. Het titelverhaal heb ik destijds wel gelezen en ik ben vast van plan dat dit jaar ook te doen.
Huizers? Hoe ziet dat eruit? Nou zo:

"'t Was zuiver scharp buiten. 'n Kouwe Noordoëestelijke wijnd kwam mót 'n alderasie van zee ofzetten. Als je dan vlak an de Koodijk wooënen, dan valt 't bij wijnterdag niet mie evegoeëd. Ja, 't was echt haerig buiten, die aauwud vur Kursaauwud."

Sfeertje toch? (nee, ik weet ook niet wat 'n alderasie is - internet zegt opschudding, verwarring, gedoe, maar in dit zinsverband weet ik geen goede vertaling eigenlijk)


Onbekende boeken

Bovenstaand stapeltje is nieuwe oogst. Drie van de bibliotheek, twee voor een paar euro op de kop getikt bij het Kruidvat. Geen idee wat ik ervan ga vinden, maar ik kan me in ieder geval verheugen op een flinke stapel Kerstleesvoer. Heerlijk!

Eigen verhalen

Tja, en dan schrijf ik zelf ook af en toe een paar woordjes. Dit jaar niet veel, want had ik een sabbatical (of eigenlijk een burnout die writer's block veroorzaakte, maar sabbatical klinkt een stuk vrolijker). Toch vind ik de traditie om (bijna) ieder jaar een kerstverhaal te publiceren té leuk. Dus stapte ik over mijn problemen heen en paste een verhaal dat al een tijdje lag te wachten op de laatste puntjes op de i aan om in de kerstsfeer te passen. Dat ga ik de komende weken in delen op mijn blog zetten, maar hieronder vind je alvast links naar mijn oudere verhalen.

Sprookjes pdf - epub
Thuis pdf - epub
Nonsens pdf - epub
Dwaas pdf - epub
Kerstavond pdf - epub
Kerst in de Kerklaan pdf - epub
De Kerstkabouter pdf - epub
Geen Kerst pdf - epub 

2 opmerkingen:

 1. Wat heb je me aangedaan?
  Ik beloofde mezelf een verhaal...maar ja als ik begin...
  Nu stop ik en bewaar er nog een paar voor later.
  Ik heb ook maar liefst drie boeken gereserveerd bij de bieb.
  Dank je wel Geertude,voor deze mooie voorbode van Kerst!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tja ik ben ook dol op kerstverhalen en heb heel wat bundels in huis,
  Geertrude dank je wel voor de verhalen.

  BeantwoordenVerwijderen