dinsdag 24 oktober 2017

Hoe verzorg je je kamerplanten?Ik heb altijd veel planten in huis gehad. Het blijkt uit onderzoek dat ik daardoor langer leef, dus dat is mooi meegenomen, maar daar doe ik het niet voor. Het hoort er gewoon bij. Een huis zonder planten mist iets, volgens mij.
Het schijnt dat mijn vingers redelijk groen zijn. Mijn planten groeien altijd goed en de miniatuurplantjes die ik een paar jaar geleden kocht, hebben nu het formaat van een kleine boom.
Ooit nam ik een plant uit de klas van mijn dochter mee naar huis. Ik verving de gebarsten pot door een pot die ik had staan, gaf hem nieuwe grond en zes weken liefde. Toen ik de plant na de vakantie terug wilde geven, weigerde de leerkracht in eerste instantie. Het was niet nodig geweest om een nieuwe te kopen, zei hij. Dat had ik dan ook niet gedaan, het arme ding was gewoon opgeleefd bij mij thuis. Toch had ik niet veel bijzonders gedaan.

Een paar tips:

1. Het allerbelangrijkste voor bijna alle planten: liefdevolle verwaarlozing. Geef ze niet te veel water, maar zeker ook niet te weinig. Hou in de gaten of ze niet uitdrogen (vooral hartje zomer bij een hittegolf en hartje winter als de verwarming volop brandt) maar eens per week is meestal genoeg.

2. Af en toe een scheutje plantenvoedsel helpt, maar ik doe dat niet zo vaak. Ik ben meer een voorstander van verpotten. Geef nieuwe planten direct een ruimere pot. Ze komen meestal bij de kweker vandaan met bijna alleen maar wortel in de pot, maar ze halen hun voedsel uit de potgrond. Eens in de zoveel tijd (eens per jaar of om het jaar) een grotere pot met nieuwe potgrond helpt om je plant niet te laten verhongeren.

3. Geef jezelf de kans om fouten te maken. Zeker als je net besloten hebt dat je meer kamerplanten wilt is het verstandig niet meteen voor de allerduurste soorten te gaan. Het is jammer als een plant doodgaat (want het is toch iets levends), maar het is nog erger als het er eentje van vijftig euro was. Ik koop meestal vrij kleine planten, die zijn goedkoper en ik vind het leuk ze groter te zien worden.

4. Experimenteer met de plek waar je plant staat. Meestal staat er op de verpakking wel of hij in de volle zon mag of juist niet, maar er zijn meer factoren die meespelen. Kou van het raam, warmte van de radiatoren en de hoeveelheid licht die er op valt bijvoorbeeld, maar ook tochtstromen en hoe vaak er (al dan niet per ongeluk) mensen de bladeren aanraken.

5. Bloeiende planten zijn leuk, maar lastig. Voor mij in ieder geval wel. Op dit moment heb ik nooit bloeiende planten in huis vanwege allergie├źn, maar ik had er vroeger veel moeite mee. Kaapse viooltjes, azalea's en begonia's zaten bij mij altijd prima in het blad, maar bloeien deden ze niet. Ik weet nu dat ik ze te goed verzorgde. Bloemen zijn namelijk bedoeld voor voortplanting en dat wordt gestimuleerd door de plant te laten denken dat hij het niet lang zal overleven. Het lastige is dat je een bloeiende plant ook niet moet verwaarlozen, want dan gaat hij dood.

6. Vergeet je planten niet af te stoffen! Niet alleen omdat het slordig staat als er een laag stof op de bladeren ligt, maar ook omdat de plant daardoor minder gemakkelijk kan "ademen". Ik wapper er eens per week met de plumeau overheen en dat lijkt genoeg te zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten