dinsdag 31 oktober 2017

Ecologisch verantwoord schoonmaken :: mijn keuzesWe weten allemaal dat het nodig is. We leven met zoveel mensen op deze aarde dat we bezig zijn onze eigen ecologie kapot te maken en daarbij ook nog eens de leefbaarheid voor talloze andere levensvormen. Er moet echt iets veranderen. En de simpelste manier om daarmee te beginnen is bij jezelf, in je eigen huis. Maar dat is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt.

Wat gaat er fout?

Ik begin maar meteen met een bekentenis: ik ben nog niet helemaal en niet altijd ecologisch verantwoord bezig. Soms kies ik voor (de illusie van) hygiëne in plaats van het milieu. Nu ik dit zo zwart op wit zie, schaam ik me. Misschien helpt dat om het niet meer te doen.
Maar tot nu toe gaat het nu eenmaal zo. Als ik iets echt heel erg vies vind (het toilet in het nieuwe huis van mijn dochter dat al niet schoon was toen ze de sleutel kreeg, waarna er een week lang vier klusjesmannen gebruik van hebben gemaakt) of als ik bang ben dat iets heel vies wordt (als we op Curaçao zijn ben ik altijd bang dat er kakkerlakken in huis komen), pak ik toch vaak iets waarvan ik eigenlijk weet dat ik het beter niet kan gebruiken (Pine-Sol is mijn favoriet op Curaçao en dat toilet kreeg toch een ouderwetse behandeling met hete chloor). Maar dat is incidenteel.

Voor mijn dagelijkse schoonmaak in de keuken en het toilet gebruik ik Dettolspray. Ik ben wel op zoek naar een ecologisch alternatief, maar ik blijf het gevoel hebben dat het daarmee niet schoon genoeg wordt.
Een tijdje geleden ben ik begonnen met zelf azijnsprays maken. Maar de stank staat ons allebei tegen en dus ben ik daar weer mee gestopt. Nu wil ik nog iets proberen met citroen en etherische olie, maar door tijdgebrek pak ik toch gemakkelijk mijn oude vertrouwde producten.
Natuurlijk zijn er ook kant-en-klare ecologische producten, maar ik ben nog op zoek naar iets dat me bevalt. Op dit moment staat de Blue Wonder Allesreiniger Spray in mijn keukenkastje om binnenkort gebruikt te worden.
En misschien ga ik deze van Bio-D ook nog eens proberen.

Microvezeldoekjes

Eigenlijk zou je helemaal geen schoonmaakproducten nodig hebben als je microvezeldoekjes gebruikt. Men zegt dat ze zelfs bacteriën opnemen en vasthouden. (zie ook: 6 dingen die je moet weten over microvezeldoekjes)
Ik gebruik graag microvezeldoekjes, dat wel. Maar ik ben blijkbaar ouderwets. Ik heb als ik schoonmaak graag een emmertje naast me staan waar ik mijn doekje in kan uitspoelen. En ik vind het nog fijner als dat emmertje niet alleen water bevat maar ook iets dat desinfecteert en lekker fris ruikt.
Het nare van microvezeldoekjes is trouwens ook nog dat ze van kunststof gemaakt zijn, wat natuurlijk ook niet helemaal goed is.

Wat gaat er wel goed?

Gelukkig moet ik voor de juiste Dettol (die met citroen) naar Albert Heijn en laten ze daar nu sinds een paar maanden een serie betaalbare ecologisch verantwoorde producten hebben? Ik gebruik inmiddels het afwasmiddel, de allesreiniger en de toiletreiniger en ben daar zeer tevreden over.
Als wasmiddel gebruik ik AH Puur. Eigenlijk vanwege allergische reacties, maar het is ook ecologisch een goede keuze. En volgens mij wordt alles er goed schoon mee.
Bij Lidl hadden ze een tijdje geleden ook ecologisch verantwoorde WC reiniger en die doet het ook prima. Ik heb alleen het idee dat die reiniger niet in het vaste assortiment zit. Jammer.
Daarnaast gebruik ik twee producten van Method. Ik moest even wennen aan het zoete geurtje van de douchereiniger, maar inmiddels ben ik eraan gewend en mijn douchecabine blijft (met twee á drie keer per week sprayen) keurig kalkvrij.
De Method reiniger voor houten meubelen vind ik geweldig. Hij ruikt naar amandelen (want daar is het van gemaakt) en mijn houten meubels gaan er mooi van glimmen. Ik word er altijd vrolijk van als ik mijn meubels ermee behandel.
Eigenlijk valt het dus nog wel mee.

Wat wil ik nog aanpassen?

Voor mijn ramen ben ik half goed bezig. Of eigenlijk driekwart. Ik gebruik voor buiten namelijk heet water met een scheutje afwasmiddel (ecologisch van de AH) en een scheutje glansspoelmiddel (ik doe daar jaren mee, dus geen idee waar het vandaan komt). Ik weet dat een gesneden ui in het water ook helpt, maar daar ben ik te lui voor, blijkbaar.
Binnen gebruik ik een spray. Ik heb die van Method geprobeerd en was er tevreden mee, maar toen de fles leeg was, was het uitverkocht bij de AH, dus heb ik "foute" meegenomen. Als die leeg is, ga ik weer terug naar die van Method.
Omdat ik toch liever sop gebruiken en het eigenlijk niet prettig vind dat ik ze niet heet mag wassen, denk ik erover van de microvezeldoekjes af te stappen. Maar ik ben nog niet zeker van het alternatief. Katoen is ook niet erg milieuvriendelijk om te produceren. Ik heb als test een oude handdoek in stukken geknipt, dat valt dan onder hergebruik van dingen die anders weggegooid zouden worden. Eens kijken wat ik daarvan vind.


Welke keuzes maak jij op dit gebied?

(links naar biggreensmile zijn partnerlink s
= kleine vergoeding voor mij als je via die link bestelt, geen extra kosten voor jou)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten