dinsdag 24 oktober 2017

5 favoriete vrouwelijke hoofdpersonenEen tijdje geleden realiseerde ik me dat ik de laatste tijd toch weer neig naar boeken met vrouwelijke hoofdpersonen. Dat is niet altijd zo (ik lees ook vaak dezelfde boeken als echtgenoot), maar soms heb ik zo'n periode. En dat is altijd zo geweest. Blijkbaar heb ik af en toe een soort vrouwelijke inspiratie nodig en die vind ik dan in hoofdpersonen van de boeken die ik lees.
Een paar van mijn favoriete heldinnen:

1. Scarlett o'Hara (uit Gejaagd dor de wind van Margaret Mitchell)
Ja, ik weet het. Ze is verwend, eigenwijs en soms (nou ja, vaak) keihard en egoïstisch. Bovendien kan ik haar blinde liefde voor die sullige Ashley niet echt begrijpen. Maar ze heeft een enorm sterk karakter en doet wat er gedaan moet worden om haar familie te beschermen en dat vind ik bewonderenswaardig.

2. Kinsey Millhone (uit de Alfabetserie van Sue Grafton)
Deze vrouwelijke detective is ook al behoorlijk eigenwijs. Ze eindigt haar avonturen meestal met (zware) verwondingen na een confrontatie met een misdadiger of moordenaar. Behalve haar vriendschappelijke relatie met haar bejaarde buurman houdt ze het met geen enkele man lang uit en dat heeft voor een groot deel met haar karakter te maken. Maar ze is ook slim en doortastend en doet alles om onschuldige slachtoffers te beschermen.

3. Abra Walsh (uit Het strandhuis van Nora Roberts)
Om eerlijk te zijn heb ik me suf gepeinsd welke Nora Robertsheldin me nu echt het beste aansprak en het zou zomaar kunnen dat deze keuze gedeeltelijk is ingegeven doordat ik Het Strandhuis net gelezen heb. Maar ik vond Abra wel een leuke hoofdpersoon. Ze is een tikje alternatief, veelzijdig en -inderdaad- eigenwijs. Daarnaast is ze positief, intelligent en bleek ze in staat een groot trauma te overwinnen en helpt ze iedereen die dat nodig heeft.

4. Natuurlijk konden de vrouwen uit de boeken van Agatha Christie niet ontbreken op mijn lijst. Maar welke? Ik bewonder Miss Marple om haar intellect en mensenkennis en ik ben dol op Tuppence omdat ze zo vastbesloten is avonturen te beleven, zelfs als ze al wat ouder is, en zich niet aan de kant te laten schuiven als "de mannen" het van haar over willen nemen. Maar ik denk dat mijn meest favoriete vrouw in Christie's boeken toch Ariadne Oliver is, bijvoorbeeld in Een olifant vergeet niet gauw. Eigenlijk is ze niet eens een hoofdpersoon. In de boeken waarin zij voorkomt, is zij degene die het verhaal inleidt. Ze bemoeit zich over het algemeen druk met het speurwerk, maar uiteindelijk haalt ze Poirot erbij om het raadsel echt op te lossen.
Waarom ben ik dan zo dol op haar? Omdat ze zo heerlijk eigenwijs (ja, er is een rode draad in dit lijstje) en exentriek is. En omdat ze schrijfster is en soms zulke rake uitspraken kan doen over het schrijfproces en het leven van een schrijfster.

5. Om af te sluiten wilde ik graag een heldin uit mijn jeugd op deze lijst zetten. Maar welke? Ik bracht een paar slapeloze uurtjes door met denken over alle boeken die ik als kind graag las en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het heel erg voor de hand lag, zeker als je de rode lijn van eigenwijze vrouwen volgt.
Pippi Langkous uit de boeken van Astrid Lindgren natuurlijk. Ik was dol op haar. Ik wilde ook wel een Tommie als vriend en stelde me voor dat ik Annika was - dat klopte aardig, verlegen en een tikje stijfjes, maar ik wilde eigenlijk Pippie zijn. Ze woonde alleen en kon dus doen wat ze wilde, durfde alles, had een aap en een paard en iedereen vond haar aardig. Hoe mooi kan het leven zijn? ;-)

Wat is jouw favoriete boekenvrouw?

(links naar bol.com zijn partnerlinks
= kleine vergoeding voor mij als je via die link bestelt, geen extra kosten voor jou)

7 opmerkingen:

 1. Zo te zien is er nog een andere rode draad: dat alle boeken door een vrouw geschreven zijn.
  Als ik denk aan een personage, dan denk ik in de eerste plaats aan Jessica Fletcher, maar ja, dat is een tv personage.
  En ik wilde graag Marieke zijn uit het Rode Huis van Lindgren, maar dat was ook naar aanleiding van de tv serie :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was me nog niet opgevallen, maar het klopt. Zal vast een psychologische reden voor zijn. ;-)
   Jessica Fletcher zou ik zeker willen zijn. Die is ook behoorlijk eigenwijs trouwens ;-)
   Madieke herinner ik me vaag, uit de boeken, maar ik vond Pippi en de kinderen van Bolderburen leuker.

   Verwijderen
 2. Ik ben ook een groot Kinsey Millhone fan, al heb ik nog een aantal boeken te lezen. En ik heb eeb poosje terug de boeken van Nicci French gelezen van de Frieda Klein serie en ik hou van haar, echt! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die boeken (van Nicci French) ken ik helemaal niet. Die ga ik eens opzoeken, bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 3. Ik ben "De stam van de Holebeer" aan het herlezen, Ayla is dus nu voor een tijdje in mijn leven met de 5 boeken van de serie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och, Ayla! Die hoort eigenlijk ook wel op mijn lijst, want die boeken herlees ik ook regelmatig. Ik vind vooral het tweede deel erg mooi.

   Verwijderen