dinsdag 29 augustus 2017

Je huis snel toonbaar maken in 10 simpele stappen

 

Over een uur komt je schoonmoeder, vriendin, tante, nicht, collega op bezoek. Maar je hebt veel overgewerkt, voelde je ziek en had een drukke week vol afspraken buitenshuis, dus het is een enorme puinhoop. Wat nu?
Haal adem. Paniek helpt niet. En begin daarna bij het begin.
Dit is hoe ik zoiets aanpak en ik weet uit ervaring dat het echt niet zo heel veel tijd hoeft te kosten (afhankelijk van hoe erg het is natuurlijk).

1. verzamel afval en gooi het weg.
Dit is volgens mij echt het allerbelangrijkste. Een huis waar afval rondslingert ziet eruit als een vuilnisbelt en het is nog onhygiënisch ook. Als je verder nergens tijd voor hebt, moet je dit in ieder geval doen.
Je zou met een vuilniszak rond kunnen lopen waar je alles in verzamelt of het iets milieubewuster aan kunnen pakken en een grote bak of emmer gebruiken, waar je na afloop alles weer uithaalt om het netjes te scheiden. Ga vooral niet steeds met één dingetje tegelijk heen en weer lopen, dat kost veel te veel tijd en energie.

2. zoek de vuile vaat bij elkaar
Bijna net zo belangrijk als nummer 1. Niets komt rommeliger over dan een huis waar vuile kopjes, glazen en borden verspreid staan. Zoek alles bij elkaar en breng het naar de keuken

3. maak je keuken netjes.
Dit is eigenlijk een vervolg op 2. Zet de vuile vaat meteen in de vaatwasser. Als je geen vaatwasser hebt stapel je alles netjes en zo compact mogelijk op. Of doe meteen de afwas als je daar nog tijd voor hebt. Je kunt het ook in een kastje of een rommelhok verstoppen, maar dat is gevaarlijk. Als je daar een gewoonte van maakt loop je de kans dat je pas aan afwassen denkt als je geen stukje schoon servies meer in huis hebt en dan wordt het helemaal een onoverzienbaar grote klus.
Haal meteen even een doekje over je aanrecht en poets de ergste etensresten van je fornuis.

4. maak het toilet schoon.
Gauw even een doekje (ik heb voor noodgevallen altijd van die hygienische weggooidoekjes in huis) over de wasbak, de bril en liefst ook de vloer. Maak de pot schoon met iets dat heel erg naar schoonmaakmiddel ruikt, citroen of eucalyptus zijn bij mij favoriet. Niet te actief met luchtverfrisser gaan spuiten (tenzij het heel erg nodig is ;-) ) want dat suggereert alleen maar dat je iets te verbergen hebt.

5. ruim op.
Leg alles wat stapelbaar is op stapels. Dus tijdschriften en kranten netjes op een stapel onder de salontafel. De post ernaast, ook netjes bij elkaar. De boeken die je nog moet lezen opgestapeld naast de bank. Nou ja, je snapt het wel. Als het allemaal verspreid ligt lijkt het rommel, als je het netjes opstapelt ziet het eruit alsof er geleefd wordt.
Verstop losse rommeltjes in een kast, la of mand met deksel. De oorbellen die je gisteravond uit gedaan hebt, die ene teenslipper (geen tijd om naar de andere te zoeken) de pillen van de kat, die cadeaukaart van je werk, dat flesje nagellak van vorige week en de lippenstift die je vriendin vergeten is. Verzamel alles op één plek en zoek het uit om het op de juiste plaats op te bergen zodra je daar tijd voor hebt. Als je hiervoor een vaste plek verzint, weet je ook altijd waar alles is.
Verzamel rondslingerende kleding en schoenen in je slaapkamer en hou die deur als het even kan dicht. Ook een goede plek om je wasrek met natte was tijdelijk uit het zicht te zetten. Heb je geen aparte slaapkamer of is er een reden waarom je visite die ook moet zien: kleren in de wasmand (vuil) of kledingkast (schoon) en verder hetzelfde als hierboven. Stapeltjes van alles wat stapelbaar is en de losse dingetjes in een kast, la of mand. O, en maak je bed meteen even op, dat ziet er ook meteen een stuk beter uit.

6. poets vlekken weg.
Ga met een doekje (microvezeldoekjes, even natgemaakt en goed uitgeknepen) je huiskamer en de andere ruimtes waar je visite zal komen rond en poets koffiekringen, vuile vingers en andere rare vlekken weg.

7. de bezem erdoor.
Even met de huisbezem de ergste kruimels, haren en andere rommel verwijderen en de vloer ziet er direct weer beter uit. Eigenlijk hoor je dit trouwens sowieso regelmatig te doen. De stofzuiger is voor stof, niet voor andere troep.

8. verder nog iets?
Kijk nog even kritisch rond. Misschien zie je ergens ineens spinrag hangen, gillen je planten om water of heeft de kat net iets gedaan.

9. tevreden?
Hoewel sommige schoonmaakgoeroes je dat wijs willen maken, kun je achterstallig huishoudelijk werk van weken, maanden of jaren echt niet in een uurtje helemaal ingehaald hebben,. Probeer het dus niet perfect te krijgen, maar vraag je af of het goed genoeg is. Die lat zal voor je aanstaande schoonmoeder wat hoger liggen dan voor je beste vriendin, maar je kunt nu eenmaal geen wonderen verrichten. Voor die schoonmoeder had je trouwens beter een week of twee geleden aan de grote schoonmaak (artikel daarover volgt) kunnen beginnen.

10. Als laatste: grote kans dat je zelf nu onder de vlekken zit. Gun jezelf even wat tijd om iets schoons aan te trekken en je op te knappen, zodat je tegenover je bezoek net kunt doen alsof je je helemaal niet uitgesloofd hebt en je huis altijd zo netjes is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten