donderdag 7 november 2013

Op z’n Hollands

Na de goedgevulde groenteafdelingen in de Curaçaose supermarkten voelden mijn vaste Nederlandse adresjes een beetje kaal. Logisch natuurlijk, dat ligt aan het seizoen. Maar het was even denken wat we moesten gaan eten.

Normaal gesproken snakken we na een vakantie naar gewoon Hollands eten. Na twee of zelfs drie weken genieten van restauranteten ben je dat echt wel zat. Maar nu had ik voornamelijk zelf gekookt, dus die drang was er ook niet. Ik koos uiteindelijk voor een combinatie van gemakkelijke gerechten en echte wintermaaltijden.

Ik heb geprobeerd ook hier de prijzen erbij te zetten, maar dat viel niet altijd mee. Bovendien is het lastig vergelijken met Curaçao, want thuis kook ik voor drie of vier personen in plaats van twee. Maar zover mogelijk ga ik het toch proberen bij te houden.

Wat wij deze week aten:

Woensdag: lunch bij ons favoriete lunchadres, De Heeren. Bewust gekozen voor een warm gerecht omdat het eten in het vliegtuig meestal niet zo geweldig is. In het vliegtuig keuze uit vegetarische pasta en kip met rijst. Die pasta heb ik al eens eerder op en vond ik niet echt lekker, bovendien ben ook ik aan het minderen met gluten. De kip was wel redelijk (voor zover een maaltijd die vooraf klaargemaakt, gesteriliseerd en daarna opgewarmd is nog smaak heeft).

Donderdag: moe door een te korte nacht, jetlag. We hadden grootste plannen om de achtergebleven dochters mee uit eten te nemen, maar waren duizelig van vermoeidheid. Gelukkig at de dochter-met-rijbewijs mee, dus die kon patat voor ons halen (we wonen vier kilometer bij de snackbar vandaan, dus op de fiets is echt geen optie, dan is het koud voor het thuis is). Omdat de kip bij de snackbar op was heeft ze bij de ernaast gelegen supermarkt glutenvrije mexicano’s en frikandellen gehaald voor bij de patat (we hebben geen frituurpan, maar gebakken in de koekenpan kan ook).

Vrijdag: chili con carne (geen idee van de prijs, gemaakt met spullen die nog in huis waren)

Zaterdag: hutspot met rookworst (EUR 3,58 – 3 personen)

Zondag: bij mijn ouders gegeten (mijn moeder braadt kipfilet met een plakje spek eromheen, zodat het extra  mals blijft. Heerlijk!)

Maandag: spruitjes met gekookte aardappels en een varkenslapje (EUR 3,28 - 3 personen)

Dinsdag: (glutenvrije)* macaroni (EUR 5,15 – 3 personen)

(prijzen kunnen niet helemaal nauwkeurig zijn – ik heb zoveel mogelijk van aankoopbonnen gehaald, maar soms geschat, bijvoorbeeld als het gaat om aardappels – die weeg ik niet voor het schillen)

*glutenvrije macaroni is duur, met gewone macaroni zou dit gerecht ruim een euro goedkoper zijn)

Het recept van deze week voelt ook een beetje gewoontjes, na al die experimenten met tropische groenten. Maar ik begon hier ooit mee omdat de dochters wilden weten hoe ik dingen maakte. En mijn macaronisaus zonder pakjes en zakjes (maar met blikjes) is één van de dingen die op het lijstje stonden. Bij deze dus.

(excuses voor de zeer slechte foto, het was al donker en het licht in mijn keuken is blijkbaar erg slecht – al moet ik er wel nog even bijzeggen dat wij glutenvrije macaroni op basis van mais gebruiken, dat zorgt voor de gelige kleur)

20131107 (Large)

Macaroni

Ingrediënten (voor 3-4 personen):
klontje roomboter of beetje olie
300 gram gehakt
450 gram macaronigroente (prei, wortel, courgette, rode paprika, ui)
1 blikje polpa di pommodori (blokjes tomaat in saus – 400 gram)
1 blikje geconcentreerde tomatensaus (140 gram)
peper
zout
1 eetlepel uienpoeder
2 eetlepels gedroogde basilicum
1 theelepel pittige paprikapoeder
1 eetlepel milde paprikapoeder

225-300 gram macaroni elleboogjes (75 gram per persoon is een gemiddelde portie)
Bak de gehakt rul in de boter (mag ook in olie, maar wij vinden boter lekkerder), met peper, zout en uienpoeder.
Als het gehakt bruin is de groente toevoegen en door het gehakt roeren en daarna de polpa di pommodori, tomatensaus, basilicum en de paprikapoeder. Deksel op de pan doen en op laag vuur ongeveer 15 minuten laten doorkoken. Als de saus te dun is, nog een paar minuten zonder deksel laten inkoken.
Ondertussen de macaroni gaar koken (volgens aanwijzingen op de verpakking). Als de macaroni gaar is door de saus heen roeren.

Een printbare pdf vind je hier.

p.s. al mijn recepten staan nu (hopelijk overzichtelijk) bij elkaar op een aparte pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten