donderdag 31 oktober 2013

Uit eten en nog meer stoofpotjes…

Deze week was een lastige qua boodschappen. Omdat ik wist dat we woensdagmiddag weg zouden gaan (als dit blogje geplaatst wordt zijn we net thuis of nog op Schiphol), kon ik niet te uitgebreid boodschappen meer doen. En ik kon ook niet precies plannen voor de overgebleven dagen, omdat ik nog een beetje ruimte wilde houden voor spontaan “nog-even-vakantie-houden” en uit eten gaan. Maar al met al hebben we lekker gegeten en heb ik bijna alle restjes opgemaakt.

Ons weekmenu:

woensdag: chayotastoofpotje, kipfilet, rijst (NAF 8,02 – EUR 3,29)

donderdag: sla, gebakken aardappels, spekblokjes (NAF 8,34 – EUR 3,42)

vrijdag: yellow squash (stoofpotje) met gehakt en aardappels (NAF 7,97 – EUR 3,27)

zaterdag: uit eten bij El Rancho Sobrina. Erg lekker eten, maar zonder voorgerecht aan de karige kant (wij zijn grote eters). Bediening was vriendelijk, maar kwamen na het serveren van de maaltijd niet meer terug om te vragen of we nog iets wilden drinken of een nagerecht wilden bestellen. We moesten zelf naar de bar toelopen om de aandacht te krijgen, want oogcontact lukte ook niet. Dat was wel een negatief puntje.

zondag: shoarmaatje gehaald bij een tentje waar we al vaker geweest zijn op Fort Rif, Anchor. Heerlijk uitwaaien en lekker eten (shoarma zit in een wrap ipv een pita-broodje). Bediening is redelijk, ze zijn erg vriendelijk, maar heeft wel steeds de televisie zeer hard aanstaan, wat een beetje irritant is.

maandag: worteltjes, aardappels, rib-eye (NAF 23,64 - EUR 9,69)
(was eigenlijk bedoeld als laatste-avond-diner voor dinsdag, maar toen kwam ik erachter dat echtgenoot dinsdag misschien toch uit eten wilde. Beter restjes (die eigenlijk voor maandag waren) weggooien dan rib-eye, toch? En kijk eens naar die prijs… in Nederland minstens twee keer zo duur!)

dinsdag: hoewel we al een lijstje met restaurants die we nog eens moesten uitproberen hadden, vroeg echtgenoot aan iemand die hier al heel lang woont waar je het lekkerst kunt eten en hij kwam met een restaurant in het Rif Fort, Steak and Ribs. Een andere dan die van de shoarma, dat wel. Omdat wij het Rif Fort sowieso een leuke locatie vinden, zijn we het  maar gewoon gaan proberen. En het was inderdaad heerlijk! Grote porties, perfect gegrild. Wij hadden vlees, maar er was ook een ruime keuze vis. Goed personeel, gezellige sfeer, water met ijs werd gratis geserveerd en steeds aangevuld. Inderdaad een aanrader.

Een afwisselend weekje dus, met een tikje vakantie en toch nog wat uitprobeersels. Alweer twee stoofpotjes, want dat blijkt verreweg de eenvoudigste manier te zijn om bijna alle exotische groentes klaar te maken.

Op woensdag aten we in het kader van iets-nieuws-uitproberen chayote. Dat zijn nogal onooglijke groene knollen om te zien.

20131031 (1) (Large)

Toen ik op internet zocht naar hoe je chayote klaarmaakt, kwam ik veel commentaar tegen met de strekking “ik snap niet waarom mensen dit eten”. Oeps. Maar ik ben eigenwijs en heb het dus gewoon klaargemaakt. Als een stoofpotje, want dat was de aangewezen manier. Rauw kon ook, las ik, maar dat vond men echt het toppunt van vies, nog erger dan gestoofd.

Wij vonden het (tegendraads als altijd) dus wel lekker. De enige reden waarom ik dit hier niet als recept neerzet is dat ik een beetje heb zitten tobben met hoeveelheden. De vorige keer dat ik die kleine pepertjes gebruikte, gaven twee stuks nauwelijks pit. Dus nam ik er deze keer drie. Maar ik denk dat de kleur ook belangrijk is, want deze keer was het dus echt ongelooflijk heet. Net eetbaar, dat wel, maar toch. Dit recept moet nog een beetje aangepast worden (mag de volgende keer dat we hier zijn in de herkansing). De chayote blijft wat hard, dat is wat men er niet lekker aan vindt, maar wij houden wel van een beetje structuur in ons eten.

20131031 (2) (Large)

De “yellow squash” (vergeten foto te maken voor het koken, maar hier zie je hoe zo’n ding eruit ziet) van vrijdag was daarentegen wel goed gelukt, al zeg ik het zelf. Ik denk dat je dit ook kunt maken met courgette of met andere pompoenachtige groentes.

20131031 (3) (Large)

Squashstoofpotje

Ingrediënten (voor 2 personen)
200 gram gehakt
beetje boter of olie
1 ui in (halve ) ringen gesneden
2 knoflookteentjes (fijn gehakt)
500 gram yellow squash
nootmuskaat
gemalen kruidnagel

Bak het gehakt rul in wat boter (kan ook met olie, maar met boter krijg je een jusachtig vocht dat erg lekker is bij aardappelen) en doe daarna de ui en de knoflook erbij, en voeg nootmuskaat en gemalen kruidnagel naar smaak toe. Laat eventjes fruiten en doe dan de squash erbij. Leg het deksel op de pan en laat een kwartiertje stoven.

Lekker met aardappelen.

Een printbare versie (pdf) van dit recept is weer hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten