maandag 2 september 2013

In mijn (moes)tuin

Deze week geen overzichtsfoto’s, want zo op een afstandje verandert er niet veel meer.
Van dichtbij wel, maar niet echt in positieve zin.

De bloemkool en broccoli groeien nog wel maar ze worden er niet mooier op (nog steeds rupsen) en ik ben bang dat ze geen kool meer gaan vormen. Ik ben eens op internet gaan zoeken en las daar dat bloemkool een lastige groente is om te kweken. Oh. Dat hadden ze me wel wat eerder mogen vertellen ;-) Nou ja, het was een leuk experiment en ik had een weelderig groene tuin, de hele zomer.

Ik had het er met een dochter over om de bloemkool en de broccoli dan maar weg te halen. Maar zij opperde dat dan de koolrupsen misschien zouden overstappen naar de boerenkool, en dat zou jammer zijn (de dochter verheugt zich erg op haar lievelingskostje met kool uit de tuin). Ik vond dat een goede redenatie (vooral omdat ze de boerenkool al weken met rust gelaten hadden) en besloot dus de broccoli en de boerenkool om die reden te laten staan.

Maar helaas…

20130902 (4) (Large)

Tja. Tot zover mijn winterplannen.
En ook de winterpeen doet iets onverwachts.

20130902 (1) (Large)

Mooi, maar niet de bedoeling, eigenlijk. Dat wordt vroegtijdig oogsten. Maar dan zijn het niet de grote winterpenen waar ik op hoopte.Dat blad links is rucola, en ja, die peen is nog heel erg klein. Maar ik neem aan dat hij best lekker zal smaken.

De rucola, sla en andijvie die ik een paar weken geleden plantte, doen het prima. De lollo rosso is helaas spoorloos verdwenen. Dat vinden de dierlijke bewoners van mijn tuin blijkbaar ook erg lekker.De mais groeit gelukkig nog steeds onverstoorbaar door. Daar gaan we binnenkort van smullen. En ik heb nog steeds hoop op de bonen, al zie ik alleen nog maar bloemen en begint de tijd wel een beetje te dringen.

20130902 (3) (Large)

20130902 (2) (Large)

En onze goede oude pruimenboom heeft ook zijn best gedaan. Het is een kleine oogst, maar wel erg lekker!
Meer moestuinen? Kijk bij Helena's Moestuin Maandag op haar blog Hollandse Klei

12 opmerkingen:

 1. Volgend jaar weer nieuwe kansen. Pruimen ,mmmm lekkker. Ik kijk nu elke dag op het veld achter ons of er peren uit de boom gevallen zijn. Kan nu voor de 2e keer stoven. Ook raap ik de hazelnoten op Voor de 2e keer mini maaltje pronkbonen door de groente saus. Straks de laatste tomaat op brood , de mimi tomaatjes heb ik aan zoon meegegeven. Zo leuk om wat uit eigen tuin te eten , ook al is het een klein beetje. Jammer van je koolsoorten , maar waarschijnlijk zie je wel veel vlinders , is toch ook mooi .Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die vlinders zijn wel leuk en ik was gewoon veel te ambitieus dit jaar. Volgend jaar een wat rustiger tempo. Lekker, hazelnoten en peren. Oh, als ik ruimte had, dan had ik een boomgaard vol vruchten- en notenbomen... ;-)

   Verwijderen
 2. De laatste tomaat??? Mijn tomaten zijn nog groen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, jammer... Maar we krijgen nog wat zomerweer, zeggen ze, dus wie weet worden ze nog rood. En anders kun je er altijd nog groene-tomaten-jam van maken (geen grapje, bergen recepten van te vinden op google) ;-)

   Verwijderen
  2. Het zijn er ontzettend veel, dus ik hoop inderdaad dat ze nog rood worden, maar dat zal toch wel???

   Verwijderen
  3. Vast wel. Ik zag trouwens ook bij iemand dat je ze ook kunt laten doorrijpen als je ze groen geplukt hebt, gewoon in de zon achter het raam. Maar ik denk dat ze dan minder vol van smaak worden.

   Verwijderen
 3. O, wat jammer, jouw boerenkool ook al...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik dacht nog wel dat het meeviel, maar ineens was alles kaal...

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. vinden wij ook ;-) Ik laat het nog wel even staan, want er zijn al eerder planten opgegeten die daarna toch weer blad gingen vormen. Met een beetje geluk was dit de laatste lichting rupsen en komt er toch nog wat blad terug. Ik blijf hoopvol ;-)

   Verwijderen
 5. Ellendige r... , maar vlinders zijn dan wel weer mooi. Kool lukt bij mij alleen als het onder een doek of fijnmazig net staat. En bloemkool is nog nooit goed gelukt.
  Je wortel en pruimen zien er gelukkig wel lekker uit. Smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgend jaar ga ik toch maar aan de netten. En bloemkool slaan we maar even over. Ik hoopte op een vriezer vol bloemkool en broccoli, maar ik begin te begrijpen waarom dat vrij dure groentes zijn ;-)

   Verwijderen