maandag 30 september 2013

In mijn (moes)tuin

Nog één keertje… Een overzichtsfoto (hoe kan het dat ik dat in september niet één keer gedaan heb? De tijd vliegt). Zo ziet mijn tuin er nu uit.

 

En zo was het de afgelopen maanden.

tuin2013 (Large)

Alleen het kruidentuintje doet het nog (al weet ik niet hoe winterhard alles is).De prei mag nog een beetje verder groeien.En de aardbeien denken dat het nog steeds zomer is.De sla en de rucola (linksonder in de overzichtsfoto) zijn er inmiddels ook uit (de sla hebben wij opgegeten en in de rucola bleken ook al rupsen aan het feestvieren te zijn) en verder is alles leeg en schoon en klaar voor de winter. Nou ja, dat was het idee. Maar toen we de restanten van de geoogste en opgegeven groenten wilden weghalen, beseften we ineens dat daar heel veel voedingstoffen inzitten. Eerst dacht ik nog even over een composthoop, maar echtgenoot vond dat we net zo goed de boel nu over de bakken konden verspreiden, zodat het deze winter langzaam weg kan rotten en in de lente zorgt voor een goede basis. Het lijkt een beetje op het principe van permacultuur, maar we hebben geen idee of het werkt. Ik ben benieuwd. Wordt vervolgd in de lente…*

Verder had ik deze voorlopig laatste* moestuinupdate willen afsluiten met een opgeruimde en onkruidvrije foto. Maar dat lukte niet. En dit is wel zo realistisch, zullen we maar denken, want met dit mooie zonnige herfstweer groeit het toch weer in een mum van tijd terug.

Nog een paar aantekeningen voor volgend jaar:

:: radijs: doet het geweldig maar niet verplaatsen en kleine hoeveelheiden tegelijk zaaien, zodat we er de hele zomer plezier van hebben.

:: prei: groeit langzaam, maar gestaag. Te dunne stengels zijn ook heerlijk.

:: bloemkool: lastig te kweken en erg aantrekkelijk voor rupsen. Misschien volgend jaar maar overslaan

:: broccoli: zelfde als bloemkool

:: boerenkool: ik geef het op. Wordt ieder jaar opgegeten door rupsen.

:: wortels: dunner zaaien, maar zeker voor herhaling vatbaar

:: bonen: mijn absolute favoriet van dit jaar. Volgend jaar weer!

:: mais: must have voor echtgenoot en ik ben zelf ook wel gecharmeerd van de stoere uitstraling van deze plant (en de smaak). Moet alleen even bedenken waar ik ze neer kan zetten (niet op dezelfde plek, hoewel ze daar heel mooi stonden). Ik denk er ook over om de drie-zuster-methode toe te passen: mais, klimboon en courgette zouden elkaar moeten aanvullen.

:: sla: geen van mijn zaadjes is opgekomen, maar de gekochte zaailingen deden het prima. Volgend jaar zelf zaaien in bakken en dan uitplanten of gewoon weer zaailingen kopen.

:: andijvie: doet het altijd, maar niet te veel zaaien/planten, want ik vind het nog steeds niet lekker en als het goed groeit is het bijna niet aan te eten

:: tomaten: ik ga weer terug naar gewone kleine tomaten (dit jaar had ik pommodori) en een kleinere hoeveelheid. De afgelopen jaren had ik een paar planten in een pot en dat werkte prima, maar dit jaar was een ramp.

:: rucola: mijn zaaillingen groeiden geweldig, maar ik ben er niet aan toe gekomen het echt te eten, behalve een blad dat ik rechtstreeks van de plant geproefd heb. Dat smaakte overigens erg lekker.

Plannen voor volgend jaar: afhankelijk van allerlei omstandigheden. Ik weet wel dat ik wat meer bloemen, (bessen?)struiken en vaste (eetbare?) planten wil, afgewisseld met groente. Het idee van permacultuur en eetbare tuinen spreekt me erg aan, maar ik zal een methode moeten vinden die past bij onze tuin en ons leven.

*Komen er deze herfst/winter dan helemaal geen (moes)tuin updates meer? Ik weet het niet, waarschijnlijk wel, zo nu en dan. Maar de komende maand in ieder geval niet. Waarom niet? Dat lees je morgen.


Meer moestuinen? Kijk bij Helena's Moestuin Maandag op haar blog Hollandse Klei 

8 opmerkingen:

 1. Wat gebeurt er toch veel gedurende een jaar. Gelukkig hebben we foto's om er op terug te kijken, want anders zou ik het zo weer vergeten.
  Ik was laatst in een kleine tuinwinkel voor een cadeautje. Daar hoorde ik van het bestaan van kopertape. Dit kun je rond je groentenbakken plakken en houdt je slakken op afstand. Geen chemische toevoeging dus. Ik wil het volgende jaar proberen.
  Ik heb net ontdekt dat de winkel ook een blog heeft: stadsakker-winkel.blogspot

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik een voordeel van bloggen, ik maak zoveel foto's van dit soort dingen en kan dus van alles terugzoeken.
   Goed idee, die kopertape. Dat ga ik onthouden! En die winkel lijkt me geweldig, maar het is voor mij een beetje ver weg ;)

   Verwijderen
 2. Mooie aantekeningen, hier is het ook leeg inmiddeld. Volgend jaar, daar heb ik al zin in :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerst de winter nog ;-) Maar gelukkig is het erg leuk om vooruit te denken...

   Verwijderen
 3. Leuk dat je in wezen een dagboek hebt gemaakt van je moestuinjaar.
  Ik ben in grote plastic potten, kleine hoeveelheden compost aan het maken.
  Mijn favorieten dit jaar de pronkboon en de minitomaat +rucola.
  Volgend jaar iets meer ,maar wel dat ik niet alleen leef voor de tuin.
  O.I.kers bloeit lang en de dahlia heeft ook een enorme hoeveelheid aan bloemen laten zien.
  Na de vorst haal ik de knol eruit en probeer het volgend jaar opnieuw.
  Voor hazelnoten en peren hoef ik niets te doen ,die kan ik gratis rapen achter ons huis
  In ieder geval wil ik volgend seizoen aardappels uitproberen.
  Ben van plan om in de 4 buxus vakken tussen de lavendel de pronkbonen te zetten met de rode bloemen, staat vast pittig.
  Benieuwd wat je morgen te vertellen hebt, Weer een boek uit?
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lavendel en pronkbonen met rode bloemen, dat klinkt mooi! Ik heb een dahlia van mijn ouders geerfd, maar die staat nog in knop. Ik denk niet dat hij het nog gaat doen.
   En nee, geen boek (tenminste, die zit er ook aan te komen, maar dat is niet wat ik bedoel) ;-)

   Verwijderen
 4. Wat super om de foto's naast elkaar te zien. Ook je lijst van niet en wel vind ik een goed idee. Ik denk altijd veel, maar zet het dan niet op papier.
  Hopelijk zien we straks in het nieuwe seizoen weer wat je gaat doen.:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zet meestal ook niets op papier en ik was bij het schrijven van deze post zelfs eerst vergeten dat ik dit wilde doen. Maar het lijkt me wel leuk om er later nog naar te kijken.
   En als het even kan ga ik volgend seizoen weer gezellig verder moestuinbloggen, want ik vond het erg leuk om te doen ;-)

   Verwijderen