maandag 16 september 2013

In mijn (moes)tuin ~ ik voel nattigheid

Ik zou zo graag willen beweren dat ik iemand ben die altijd graag buiten is en zich niets aantrekt van regen en kou. Romantisch met een regenjasje aan in de tuin werken en na afloop mijn modderige laarzen in de gang achterlaten om mezelf een welverdiende beker hete thee in te schenken, die ik dan opgekruld op de bank opdrink, terwijl ik in een boek of tijdschrift (over tuinieren natuurlijk) blader. Koud, nat, maar innig tevreden.

Zien jullie het voor je? Ik wel. Maar helaas is dat niet de waarheid.

Ik heb wel dinsdagochtend vroeg in een enorme plensbui de bloemkool en de broccoli (die waren helemaal kaalgevreten en gingen duidelijk niets eetbaars meer vormen) uitgetrokken en in de groencontainer gegooid (want die moest aan de straat en ik vond het toch zonde dat er maar een bodempje in zat, terwijl ik de komende weken nog zoveel moet uittrekken, wieden en snoeien), maar toen had ik het wel gehad met de nattigheid. Het is er dan ook niet mooier op geworden de afgelopen week, want het bleef maar regenen.

De planten zelf vinden het wel prettig trouwens.

20130916 (1) (Large)


20130916 (2) (Large)

Tenminste, een deel ervan. Ik had gedacht dat ik de peen nog wel een tijdje kon laten staan, maar al het groen is aan het verdorren, dus dat moet er ook uit. Ik ben mijn boodschappen voor de komende week al aan het plannen rond de dingen die nu toch echt geoogst moeten gaan worden. Peen, prei, sla, rucola, bonen, mais. Het wordt een weekje eten uit de moestuin denk ik. Leuk!

De radijs die ik een paar weken terug geplant heb wil niet echt. Ik heb het blijkbaar niet diep genoeg geplant of niet stevig genoeg aangedrukt, want door de regen zijn de wortels bloot komen te liggen en heb ik dus geen knollen. Nou ja, het was leuk geprobeerd.

20130916 (3) (Large)

De goudsbloemen in mijn kasje gaan wel gestaag door. Ze zijn klaar om uit te planten, maar ik betwijfel of ze nog gaan bloeien. Raar is dat, toen het nog zulk prachtig weer was in augustus, leek de zomer eindeloos, maar nu kun je toch duidelijk merken dat het herfst is. Alles groeit langzamer. Ik ben dus bang dat ik wel erg optimistisch was met mijn nieuwe zaadjes. Ik denk dat ik de waterkers binnen ga zetten, misschien werkt dat.

20130916 (4) (Large)

Zo langzamerhand begin ik toch het moestuinseizoen een beetje af te sluiten, nog een paar weken en dan is het wel klaar. Best jammer. Maar tegelijkertijd ben ik al volop plannen aan het maken voor volgend jaar. Daar kan ik me dan heerlijk de hele winter op verheugen.

Meer moestuinen? Kijk bij Helena's Moestuin Maandag op haar blog Hollandse Klei  

6 opmerkingen:

 1. Mijn goudsbloemen kwamen wel in bloei, maar door het natte weer heb ik ze geplukt en in een vaasje gezet. Gezonde groente deze week voor jou en je gezin. Vandaag pluk ik de laatste pronkbonen voor in de groentesaus en 3 mini tomaatjes gaan in de vensterbak om te kleuren.
  Op een rommelmarkt kocht ik 5 eetbare pompoenen voor 4 euro , heb ik 7 op voorraad , dus kom ik een heel eind dit seizoen door met pompoenensoep.
  Leg ze als decoratie in de hal , die koel is.
  Wat kan je dan een plezier hebben van weinig geld.
  Nu kan het plannenmaken voor het volgende moestuinjaar beginnen.
  Had vorige week een leuk mandje vol met wol voor de kringloopwinkel gemaakt (goede doel),zeg ik nog tegen ze dat ze de wol zo moeten laten zitten omdat het een geheel vormde. Ja vonden ze een goed idee, loop ik later langs hebben ze het toch in een bak vol rotzooi gegooid. Kreeg bijna de neiging om het weer mee naar huis te nemen , maar eens gegeven blijft gegeven.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, pompoenen!
   En dat mandje wol... jammer is dat. Waarschijnlijk een medewerker die niet op de hoogte was van wat jij had afgesproken. Maar ik denk dat er even goed iemand blij mee geweest is.

   Verwijderen
 2. Helaas ben ik ook niet het type dat in de regen naar buiten gaat om in de tuin te werken. Maar het weer van nu heeft het hier helaas geen goed gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, die regen maakt er een puinhoop van... Bij mij ligt ook een groot deel plat. Maar ja, dat is Nederland ;-) Ik ben allang blij dat we zo'n goede (zij het korte) zomer gehad hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi groen :). Luxe hoor een week eten uit de tuin!

  Ik ben wel zo'n idioot die in de regen (en zelfs in het donker) in de tuin staat te ploeteren met plezier. Bij mij komt het lezen er te weinig van;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik dus juist bewonderenswaardig! Ik zou zo graag een buitenmens willen zijn, maar het zit er niet echt in... ;-)

   Verwijderen