donderdag 5 september 2013

Dat smaakt wel heel erg naar chocolade!

Bovenstaande was het commentaar van een klasgenootje van een van de dochters op mijn brownies. Tja. Brownies bestaan nu eenmaal grotendeels uit chocolade. Wij zijn er dan ook allemaal dol op (hoewel ik ze officieel niet mag hebben, want suikervrij is het niet bepaald). Maar eigenlijk is het ook het enige recept dat echt goed lukt in de glutenvrije versie.

Omdat gluten nu eenmaal precies dat deel van tarwe is dat een baksel bij elkaar houdt, brood luchtig maakt en koekjes knapperig, is bakken zonder gluten heel erg ingewikkeld. Er zijn boeken en websites die beweren dat je simpelweg de gewone bloem kunt vervangen door welke glutenvrije variant dan ook (varierend van bruine rijstmeel tot maismeel), maar bij mij werkt dat niet echt. Geloofwaardigere bronnen spreken van eigen mixen van allerlei soorten meel, die precies de juiste eigenschappen hebben. Omdat zo’n eigen mix bestaat uit heel wat verschillende, vaak peperdure onderdelen, vind ik het prettiger om een kant-en-klare mix te gebruiken. Ik gebruik altijd Schär Mix C.

Mijn brownierecept is gebaseerd op het recept voor chocoladebrownies uit "De liefde van de man..." van Liz Wolf-Cohen*, overigens een echte aanrader voor iedereen die van ouderwetse (Amerikaanse) recepten houdt. Ik heb het een beetje aangepast zodat het gluten- en lactosevrij is.

20130517 (1) (Large) 

Brownies

Ingrediënten:
175 gram margarine (let op: in sommige margarines zit melkpoeder, je moet dus echt even op de verpakking kijken als je lactose vrij wilt bakken)
300 gram pure chocolade (ik gebruik die van de Lidl, die bevat geen lactose)
400 gram suiker
3 eieren
175 gram bloem (Schär Mix C)
50 gram (iets meer is ook lekker) walnoten

Verwarm de oven voor tot 175 graden (heteluchtoven). Smelt de boter en 125 gram chocolade (ik doe dit in een steelpannetje op laag vuur, au bain marie is waarschijnlijk beter). Als het goed gesmolten is, haal je de pan van het vuur en voeg je de suiker toe. Roer door tot de suiker is opgelost en laat even afkoelen.
Voeg de eieren één voor één toe en klop ze goed door het mengsel. Voeg daarna de bloem toe en roer tot alles is opgelost. Hak de overige 175 gram chocolade en de walnoten in stukken en schep die voorzichtig door het beslag.
Schep het beslag in een vorm (ik gebruik gewoon een springvorm) en bak het 25-30 minuten. De brownies zijn klaar als de bovenkant glanzend is en het beslag gestold. Je kunt dit testen door in het deeg te prikken, maar het mag nog best een klein beetje klef zijn, dat hoort bij brownies.
Laat de plak afkoelen en snij daarna in vierkantjes Bij een ronde vorm moet je dus de ronde kanten eraf snijden. Die zijn overigens ook erg lekker ;-)

Een printbare versie van dit recept kun je hier downloaden

* al mijn links naar bol.com zijn affiliatelinks, dat houdt in dat ik er iets aan verdien als iemand iets koopt via die link. 

11 opmerkingen:

 1. Buurvrouw, buurvrouw, 400 gram suiker????
  Het kan ook gluten, lactose en suikervrij. En margarine vervangen door echte boter, veeeel gezonder.(heb even geen recept bij de hand, maar kan het wel voor je vinden om uit te proberen). Groetjes van hiernaast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, tja, ouderwetse Amerikaanse recepten zei ik toch? Dat hele boek staat vol suiker, boter en vet. Heerlijk! ;-)
   Echte boter is inderdaad gezonder, maar daar zit lactose in, al is dat niet veel. Of ik dat gebruik is een beetje afhankelijk van wie er mee eten, maar ik maak het inderdaad ook regelmatig met echte boter. En suikervrij... ik heb zelf ook last van de zogenaamde gezonde suikers (honing etc.), dus voor mij maakt het niet uit. En die paar keer per jaar dat ik brownies bak, is voor de rest niet zo'n probleem.
   Maar ik hou me aanbevolen voor andere recepten, hoor. Ik heb er ook al eens een paar gezien waarin courgette gebruikt werd in plaats van bloem, dat wil ik ook nog eens proberen. Goede reden om volgend jaar courgette te planten (want als groente vinden we het niet zo geslaagd) ;-)

   Verwijderen
  2. Courgette is heel lekker als je het in dunne plakken snijdt, er wat z&p op doet en het dan heel even in de grilpan gooit.

   Verwijderen
  3. ik vergeet het insmeren met olijfolie.

   Verwijderen
  4. Hebben we ooit al eens geprobeerd, maar het was geen doorslaggevend succes ;-)

   Verwijderen
 2. Dat is nog eens een echt ouderwets Amerikaans recept :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er lekker uit , moet af en toe kunnen.
  Courgette eet ik ook wel eens door rauwkost , maar meestal courgette soep , variatie met een schep roomkaas erdoor.
  Ook chocolade mousse gemaakt met als hoofdingrediënt avocado.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, recepten voor die mousse heb ik ook al eens voorbij zien komen. Maar dat lijkt me in ieder geval geen goedkoop alternatief...

   Verwijderen