dinsdag 27 augustus 2013

Pindasaus

Wat leuk, al die enthousiaste reacties op mijn voorzichtige poging tot het plaatsen van een recept, vorige week! En hoewel ik eigenlijk van plan was niet twee weken achter elkaar met een sausje te komen, kon ik een verzoekje natuurlijk niet naast me neer leggen. Zeker niet omdat het barbecueseizoen ten einde loopt. Niet dat we buiten het barbecueseizoen nooit pindasaus eten, maar het komt wel een stuk minder voor.

Dat blijft gek, trouwens, we nemen ons altijd voor in de winter net zo vaak te gaan gourmetten als we barbecuen als we dat in de zomer gedaan hebben. Dat komt tenslotte ongeveer op hetzelfde neer, zeker qua voorbereiding. Maar blijkbaar speelt het “lekker lang buitenzitten” ook mee, want gourmetten doen we zelden. We hebben zelfs wel eens geprobeerd om het gourmetstel op de salontafel te zetten, voor dat speciale kampeervakantiegevoel, maar dat werkte ook niet echt.

Nou ja, dat wilde ik ook helemaal niet vertellen. Pindasaus is hoe dan ook lekker. Bij de barbecue, bij het gourmetten, of gewoon bij de nasi. En omdat de pindasaus uit de winkel bijna altijd bestanddelen bevat die wij niet kunnen of willen eten, maak ik het al jaren zelf. Het viel niet mee om op te schrijven hoe ik pindasaus maak, want dit is typisch zo’n doe-maar-wat recept voor mij, maar ik heb een poging gedaan om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Mijn man heeft het gisterenavond uitgeprobeerd en volgens hem klopt het. Daar gaan we dan maar vanuit ;-)

20130827 (Large)

 

Pindasaus


Ingrediƫnten:
 
250 gram pindakaas (liefst met zo min mogelijk toevoegingen, ik gebruik die van de Lidl, zonder stukjes)
250 ml water
1 theelepel sambal (of meer of minder naar smaak)
3 eetlepels zoete ketjap*

Doe het water en de pindakaas in een steelpan en verwarm dit op laag vuur (ik gebruik de kleinste pit). De pindakaas zal langzaam smelten. Roer tot er een gladde pap is ontstaan en voeg de sambal en de ketjap erbij. Niet laten koken.
Als de saus te dik is kun je voorzichtig meer water toevoegen. Als de saus te dun is, kun je meer pindakaas toevoegen, maar dit is vaak niet nodig, bij het afkoelen zal de saus iets dikker worden.
Als je de saus na het afkoelen weer op warmt, kan het zijn dat je water toe moet voegen. Ik zet als ik pindasaus opwarm gewoon een kan water klaar en giet er steeds een klein beetje bij, tot ik de gewenste dikte heb.

*normale ketjap is niet glutenvrij, maar in ons gezin is die hoeveelheid geen probleem. Glutenvrije ketjap is dunner dan normale, dus als je dat gebruikt, moet je beginnen met wat minder water en indien gewenst nog wat extra toevoegen.
 
Klik hier om een printbare versie (pdf) te downloaden
4 opmerkingen:

 1. Kom maar op met je recepten. Twee maal saus is op verzoek, mag ik nu een verzoekje doen? Je bakt ook zelf, is daar een fijn en makkelijk ( en natuurlijk vooral erg lekker) recept bij wat je wel wil delen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk is mijn bakrepertoire maar heel beperkt, zeker nu we gluten- en lactosevrij eten (ik at al nooit mee vanwege de suiker), maar ons favoriete foolproof recept is brownies. Ik zal eens kijken of ik die voor volgende week nog uit kan werken ;-)

   Verwijderen
 2. Wat lief dat je mijn verzoek hebt ingewilligd.
  Klinkt super eenvoudig. Mijn reserves met zelfgemaakte pindasaus waren omdat bij de recepten die ik zag er altijd een potje kant en klare pindakaas in gaat en vaak de goedkoopste. Nu zijn dat juist de pindakazen die wij al jaren niet meer eten...
  Maar dat de Lidl ook een heeft met weinig toevoegingen is hoopgevend.

  Ps. Ik had nog niet eerder gereageerd, want ik heb bijna de hele week ziek op bed gelegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van de lidl valt inderdaad wel mee. En anders kun je misschien proberen zelf pindakaas te maken. Dat heb ik nog nooit geprobeerd en zeker niet om saus mee te maken, maar het staat wel op mijn ooit-eens-proberen-lijstje (ik wilde op pinterest gaan zoeken naar een recept dat ik daar eens gezien heb, maar als je googled op zelf pindakaas maken, komt er ook een hele lijst tevoorschijn. Als ik het probeer (voor jij dat gedaan hebt) zal ik er een blogje over schrijven ;-)

   Verwijderen