maandag 22 juli 2013

In mijn (moes)tuin

Vorige week:
20130715 (Large)
Deze week:
20130722 (3) (Large)
Niet alleen de plantjes hebben hard gewerkt deze week. Echtgenoot en ik maakten gebruik van de bewolkte zaterdag en klusten een eind weg. Ik krapte alle voegen van het terras schoon en hij beitste het laatste stuk van de schuur. Het begint erop te lijken.
En verder…
:: oogste ik alle radijs, de laatste spinazie en een groot deel van de sla (van de vier plantjes die ik pootte is nog één krop over en van de zaadjes is er maar één opgekomen)
20130722 (10) (Large)
:: plantte ik op de open plekken de prei uit (maar die is nog zo klein dat je het op de overzichtsfoto niet ziet)
:: aten we al twee minikropjes andijvie en denk ik dat we dat deze week nog maar eens gaan doen, want anders kom ik nooit door onze andijviezee heen als het groot genoeg is (en bovendien moet het eigenlijk een beetje uitgedund worden)
20130722 (4) (Large)
20130722 (9) (Large)
:: zie ik steeds meer tomaten verschijnen. Zou het dit jaar dan eindelijk lukken er genoeg te oogsten om saus en soep te maken?
20130722 (8) (Large)
:: groeit de broccoli en de boerenkool gestaag door.
20130722 (6) (Large)
:: zijn de volgende twee foto’s het antwoord op de vraag van Sascha vorige week. Helaas, we hebben wel degelijk last van vraat. Ik heb er nieuwe koffieprut omheen gestrooid en ik hoop dat dat weer helpt.
20130722 (5) (Large)
20130718a (1) (Large)
:: gelukkig hebben we ook minder vernielzuchtige gasten in onze tuin
20130722 (1) (Large)
20130722 (2) (Large)
:: en gaat er ook wel eens iets mis door mijn eigen onwetendheid. Radijsjes verplanten bijvoorbeeld. Dat leek zo simpel. Ik weet niet of ik ze te diep geplant heb, of dat het komt doordat ze in eerste instantie te dicht op elkaar stonden, maar een deel van mijn verplante radijsjes zag er zo uit. Stevige planten, rode wortels, maar geen bollen. Ach ja, weer wat geleerd.
20130718a (3) (Large)
:: met de bonen gaat het in ieder geval prima. Die zie je bijna groeien…
20130722 (7) (Large)
Meer moestuinen? Kijk bij Helena's Moestuin Maandag op haar blog Hollandse Klei

8 opmerkingen:

 1. Erg leuk die zoek de verschillen foto's! Bedankt voor het antwoord en de geruststelling dat zelfs bij jou oase vraat voorkomt ;). Prachtige tuingast die salamander (toch?). Dat van die radijzen herken ik. Geen ruimte om te groeien/te dicht gezaaid? Vraag van deze week: is het ronde 'element' in het midden een vuurplaats of plantenplek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad te dicht gezaaid, denk ik. Dat ronde element is een vuurplaats.

   Verwijderen
 2. Ziet er allemaal weer fris en groen uit. Ik had een pad als tuingast , helaas geen vijver dus ik hoop dat hij z'n weg teruggevonden heeft. Inmiddels 7 frambozen gegeten , waren echt lekker zoet. Tomaatjes beginnen te groeien. De dahlia bekent bijna z'n kleur. Mooi dat je al het een en ander uit de tuin kan eten en nu maar veel water blijven geven deze komende dagen en heel veel andijvie eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Padden, leuk! Die zitten er bij ons heel veel, vanwege de sloten en de vaart. Af en toe bezorgen ze me bijna een hartstilstand als ze ineens ergens onder vandaan hupsen. Water geven is al weken een vast avondritueel. Helaas wel met de sproeier, want de regenton is leeg...

   Verwijderen
 3. Stamppot rauwe andijvie.
  Of is dat te zware kost met dit weer?
  Tuin ziet er piekfijn uit.
  En wat is het lekker he, groente uit eigen tuin. Ik weet nog steeds niet helemaal zeker of het idee is of gewoon de goede grond geen "extra's" als kunstmest en de goede zorg.
  Laten we het maar op het laatste houden.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, hoor, dat eten wij het hele jaar door. Het hele gezin is er dol op. Behalve ik, maar als het dan toch moet, dan liever met andijvie uit eigen tuin. Geroerbakt met wat gehakt en gemengd met rijst vind ik het lekkerder.
   Het idee dat je het zelf gekweekt hebt zal wel meewerken, maar het heeft denk ik ook te maken met het feit dat groente uit eigen tuin langzamer mag groeien. Er zit veel meer smaak aan. Ik verbaas me er elke keer over als ik bladgroenten roerbak. De spinazie uit de winkel bevat veel en veel meer water.

   Verwijderen
 4. Wat maak je toch steeds geweldige foto's!! je tuin ziet er super uit!!!
  Las net pas de reacties bij 'wasmiddel maken' ;)
  Borax had ik besteld, samen met de marseillezeep bij uhmmm, even zoeken....... jep, bij vitexnatura maar volgens mij kun je dat ook zo kopen.
  Bakingsoda heb ik altijd in huis vanwege het bakken ;) red velvet.. mmmmmm...... dat koop ik altijd bij de makro. Ze hebben het ook als 'zuiveringspul voor de maag' bij de drogist, is hetzelfde maar wel veel duurder ;)
  Dus ik lees het wel een keer???? Je probeersel?? tis LEUHEUK!!!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En dan ga ik ook eens bij de Makro kijken voor baking soda. Grappig is dat, je ziet het hier nergens in grotere hoeveelheden, maar bij de Makro had ik nog niet gezocht. Op Curacao stond het gewoon in grote potten in de supermarkt. Maar ik durfde het toch niet aan een pot wit poeder in mijn koffer te stoppen. Voor je bewezen hebt dat het echt alleen maar baking soda is... ;-)

   Verwijderen