donderdag 11 juli 2013

Het vest

Dat ik met de wol die ik voor mijn verjaardag kreeg een vest voor mezelf ging breien, stond vast. Maar het bleek al snel dat het wat lastiger was dan ik dacht om een patroon uit te zoeken.
Ik begon vrolijk met het breien van een "Shalom". Die had ik al eens eerder gebreid (daar is geen enkele foto van, ik moest me schamen) maar het garen dat ik ervoor gebruikt had werd al pillerig tijdens het breien. Het is een heerlijk vest, maar niet geschikt voor publiek.
Ik dacht dat ik met deze wol ongeveer dezelfde stekenverhouding had en begon vrolijk te breien. Ik was de hals- en schouderrand (yoke, hoe noem je dat in het nederlands?) voorbij en al bezig met het lijf toen het me begon te dagen dat het toch wel een erg bescheiden maatje werd. En ik heb allesbehalve een bescheiden maat. Dus legde ik het nieuwe vest op mijn oude (dat ook al aan de krappe kant is) en kwam tot de ontdekking dat het nieuwe ongeveer de helft kleiner was. Oeps!
Nu had ik, met wat wiskundige moeite, natuurlijk een grotere maat kunnen breien, maar ik durfde het niet helemaal aan. Een menselijk lichaam groeit nu eenmaal niet rechtevenredig en ik was bang dat ik met een passend lijf, maar enorme armsgaten zou komen te zitten. Of iets dergelijks. Dat zou niet de eerste keer zijn.
Bovendien ben ik nog steeds van plan wat gewicht te verliezen en tijdens mijn zoektocht naar aanpassingen naar grotere maten op Ravelry*, kwam ik foto's tegen van dit soort vesten die eigenlijk te groot waren voor de draagster. Ik kwam tot de conclusie dat ik dat niet zo mooi vond. Wat dus leidde tot een zoektocht naar een patroon dat moeilijk te vinden was. Want van zulke dure (voor mij dan) wol wil ik iets breien dat ik vaak kan dragen. En kan blijven dragen of ik nu afval of niet.
Uiteindelijk besloot ik dat dit patroon voldeed aan de eisen. Gebreid in mijn huidige maat kan ik hem open dragen, en als (als...) ik afval, kan er een riempje omheen.
Probleem opgelost. Ik wilde iets langere mouwen, maar wel rechte (alweer vanwege die verschillende maten), dus dat was een kwestie van een stukje meer breien.
Alleen jammer dat ik daardoor precies de twee bolletjes tekort kwam die ik nodig had voor de kraagrand. Alsnog kortere mouwen breien was geen optie, want dit patroon wordt overdwars gebreid. De eerste mouw zat dus helemaal aan het begin van de enorme lap die ik gemaakt had.


Gelukkig wist ik dat uit de doos wol die ik had meegenomen, een paar bolletjes aan de kant gelegd waren, omdat ik dacht met veertien wel uit te komen (maar geen rekening had gehouden met een patroon met zoveel gerstekorrelsteek). Dus ging ik vrolijk terug naar de wolwinkel.
Waar ik van de eigenaresse te horen kreeg dat ze het zelf ook niet verwacht had (want dit is niet het soort wol dat de meeste mensen trekt), maar iemand had twee van de drie overgebleven bolletjes meegenomen om een babymutsje mee te haken. En het was niet gemakkelijk om nog nieuwe bolletjes te bestellen. Gelukkig wist ze ook een oplossing: de sjaalrand in een grotere maat naald breien. Zo'n rand moet toch een beetje mee rekken, dus het geeft niet als het wat groter wordt. Dat heb ik dus gedaan.


 Het resultaat is wel dat de punten van het vest een beetje hangen, maar daar kan ik wel mee leven. Er zijn heel wat patronen te vinden waarbij zo'n punt expres gemaakt wordt. En ik kwam nog steeds een paar centimeter te kort, maar hij kon toch al niet dicht, dus dat is niet zo'n probleem.
Ik heb in ieder geval (bijna) geen restjes...


Het resultaat? Een heerlijk warm, soepel vest, dat ik overal bij kan dragen en waarschijnlijk ook nog past als ik afval.
Wat overigens wel helpt om dat voornemen weer wat te versterken is foto's van jezelf in je nieuwe vest proberen te maken. Pff... En nu niet zeggen dat het best meevalt, dit is echt de meest flatteuze foto die erbij zat. De rest was een en al onderkin, uitpuilende buik enzovoorts...
Maar ik ben wel erg blij met het vest ;-)


* mocht je ook op Ravelry zitten en me toe willen voegen als vriend: ik ben "maggienas"

7 opmerkingen:

 1. Wat eng als je niet genoeg wol hebt. Goede oplossing gevonden. Al kan ik me voorstellen dat je even baalde toen de bewaarde wol toch weg was.
  Het is overigens een hartstikke mooi vest geworden!
  En dat gewicht...
  Nog nooit ben ik echt veel te zwaar geweest. Tot nu toe dan.
  Ik betrap me er op dat ik er sacherijnig na word.
  Dat is pas stom.
  En zonder mooi te praten: het valt echt best mee bij jou.
  En was jij niet ooit best veel...?
  Komt dus best goed.

  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben een enorme jojo. Ik ben een paar keer heel veel afgevallen, maar het komt er toch steeds weer bij. Ik zit nu dus in een stevige periode, maar ik wil er heel graag wat af. Niet alleen voor het uiterlijk, maar vooral vanwege mijn gebrek aan energie. Ik heb deze keer wat moeite om "erin" te komen, maar het is al vaker gelukt, dus ik blijf hoop houden ;-)

   Verwijderen
 2. Hoi Geertrude,
  Je vest is erg mooi geworden. Erg versatile, zoals de Engelsen zeggen.
  Je hebt er wel erg veel moeite voor moeten doen, fijn dat het toch gelukt is.
  Grappig hoor over jezelf met vest op de foto zetten, je hebt het toch maar gedaan.
  Groeten Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk vest , ik brei de laatste tijd veel baby-vestjes en heb ook een mooie omslagdoek gebreid.
  Ik ben lang en stevig dus vind het moeilijk om een vest voor mezelf te breien, maar dit model lijkt me heel geschikt om te breien, het is zo zonde van de wol als het zou mislukken.
  Staat je goed het vest ,wat word je volgende project?  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook lang (1.75) en stevig, dus dat zou moeten werken. Ik ben nu bezig met een kindertruitje.

   Verwijderen
  2. Oh ja, ik heb maat L van het patroon gebreid, er zijn ook aanwijzingen voor XL en XXL.

   Verwijderen