donderdag 20 juni 2013

Kringloop

De laatste tijd had ik het gevoel dat er iets ontbrak in mijn leven. Niets groots en ernstigs, maak je geen zorgen, maar er miste toch iets. En sinds vorige week weet ik wat dat was.
Ik miste mijn uitstapjes naar de kringloopwinkel. Nu kwam ik daar nog wel regelmatig, maar meestal alleen om iets te brengen. Nooit meer om iets te halen. En als ik bij zo'n wegbrengactie even binnenwipte om rond te kijken, liep ik mezelf voortdurend te vertellen dat het allemaal oude rommel was, net zoals de spullen die ik net had weggebracht. En dat ik niets nodig had en dus ook niets mocht kopen en eigenlijk maar beter naar huis kon gaan, in plaats van te blijven snuffelen, terwijl ik nog zoveel nuttiger dingen te doen had.
Wat natuurlijk in het kader van ontrommelen en rustiger leven een heel wijze houding is.
Maar ik miste het. Sinds ik als achttienjarige (oh... ik wil niet eens uitrekenen hoe lang dat geleden is!) mijn eerste kringloopwinkel ontdekte, ben ik daar vaste klant geweest. In het begin vooral voor nuttige dingen, spullen die ik nodig had zoals kleding en meubels. En boeken natuurlijk, maar dat is in mijn ogen ook een soort noodzaak.
Later begon ik met het verzamelen van 'leuke dingetjes', vaak geinspireerd door de geweldige vondsten die anderen lieten zien. Maar die anderen hebben meestal grotere huizen of kunnen leven met dingetjes en dangetjes op elk beschikbaar oppervlak in huis.
Mijn huis slipte vol en daar moest echt wat aan gebeuren. Dus ruimde ik op, ontrommelde ik en bracht ik dozen vol spullen terug naar de kringloop. En uiteindelijk mocht ik van mezelf niet eens meer rondkijken. Maar dat was misschien wel weer het andere uiterste.


Gelukkig vond echtgenoot dat ook. Hij rekende me voor dat mijn kringlooprondjes echt zo'n dure hobby niet waren, zelfs als ik spullen kocht die ik een jaar later weer terugbracht, gunde me het plezier dat ik er altijd aan beleefde en stuurde me op pad met een missie. Klokken voor in het kantoor. Minstens één, liefst meer. Want als je zaken doet in andere tijdzones is het erg handig als je in één oogopslag kunt zien hoe laat het daar is. Kan ook op de computer, weten we, hebben we, maar als je zo werkt als echtgenoot, kun je daar ook niet altijd even gemakkelijk bij. En bovendien staat het wel interessant, zo'n rij klokken boven het bureau. Ze mogen alleen niet te hard tikken (want er slapen twee dochters naast het kantoor) en ze moesten er wel een beetje leuk uit zien. Een rijtje standaardkeukenklokken kunnen we altijd nog bij Ikea gaan halen, maar dat is niet wat we bedoelen. Het mag best een beetje een rommelige verzameling worden.
Het viel nog niet mee. Ik kon er maar eentje vinden die een beetje aan onze eisen voldeed. Maar dat is niet erg, want dat houdt in dat ik binnenkort nog een keertje naar de kringloop 'moet'.
En dat ik dan nog wat andere dingen vind.... tja, daar kan ik toch niets aan doen?

Deze keer kwamen behalve de klok ook nog mee naar huis:

:: twee Agatha Christie boeken die ik nog niet had. Ik heb er al heel veel (dit is een dubbele rij) in deze uitvoering, maar tegenwoordig zie je ze zelden meer. Eigenlijk zijn dit twee verschillende uitvoeringen zelfs, maar daar doe ik maar niet moeilijk over, ze hebben in ieder geval dezelfde nummering en die gezellige gekleurde ruggen.


:: een spiegel voor boven mijn "toiletkastje", dat eigenlijk het keukenkastje van mijn grootmoeder is. Ik heb het jarenlang gebruikt als naaikastje, maar nu bevatten de laadjes sieraden, contactlenzen, make-up, haarelastiekjes enzovoorts.Ik had er een simpele randloze spiegel boven op staan, maar zeg nou zelf, dit heeft toch een stuk meer uitstraling?


:: en... breigaren. Tja. Eigenlijk ging ik na het verwerken van alle mijn restjes geen voorraad meer aanleggen. In het kader van ontrommelen en versimpelen dus. Maar echtgenoot (ja, ik heb een wijze man) wees me erop dat ik er juist zoveel plezier in had om van (andermans) restjes nog iets moois te maken. En bovendien hielden mijn kringloopvondsten het breien voor het goede doel enigszins betaalbaar.
Dus kon ik  dit echt niet laten liggen. De ideale kleuren om truitjes, mutsen en vierkantjes voor Knit-a-Square te breien. Vrolijke, heldere kleuren voor kinderen die het toch al niet gemakkelijk hebben.
Een flinke voorraad, maar ik heb me nog ingehouden. Dit waren drie zakken. Er waren er nog drie, met minder felle kleuren. Waar ik vast ook van alles mee had kunnen doen, als ik maar tijd had. Een trui voor mezelf in verschillende kleuren grijs, bijvoorbeeld, of... Tja, ideeën heb ik meer dan genoeg. Maar voorlopig ben ik nog met dat vest van mijn verjaardagswol bezig en dan ga ik hiermee aan de slag.


Dat is dus blijkbaar wat ik het meest gemist heb. Niet het kopen op zich, maar wat er allemaal bij komt.
Een klokje kopen en je verheugen op de compositie die je kunt maken als je er nog een paar vindt. Een zeer bruikbare maar saaie spiegel vervangen door een exemplaar waarvan je iedere keer als je hem ziet gaat glimlachen. Ruimte maken voor nog twee boeken in een toch al uitgebreide verzameling. Wol kopen terwijl ik nog een ander project onder handen heb, puur omdat de kleuren zo mooi zijn en er altijd wel iets van te maken is.
Het geeft rommel, teveel rommel soms. Maar ik begon toch wel in te zien dat het (voor mij) niet werkt om het helemaal uit te bannen.

Op zoek naar balans dus. Zoals bij alles in het leven. Uiteindelijk kom ik altijd weer tot die conclusie. Ook een soort kringloop.

10 opmerkingen:

 1. Wat een superleuke vondsten! die spiegel, jaaaa die is perfect! Het kastje eronder trouwens ook ;) maar die was dus van oma ;)
  En jaaaaaaaaaaa, als je zoveel plezier beleeft aan die wolletjes enzo, gewoon doen toch? net als de klokken, ik zie het helemaal voor me, leukleukleuk!
  En ik moest wel even lachen om je agathaboekenplank, het leek even of ik bij beste dinnetje was, die verzamelt ze ook en kan ook zo gelukkig worden van een nieuwe vondst, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat kastje is van oma, een van de weinige dingen die ik echt nooit weg zou doen ;-) Die wolletjes, ja, daar beleef ik heel veel plezier aan. Maar ik had ooit zo veel dat het echt niet leuk meer was. Onmogelijk om binnen een normale termijn op te maken en daardoor meer een last dan een lust. Alweer dat zoeken naar balans...

   Verwijderen
 2. Sommige dingen moet je jezelf ook gewoon gunnen! Kringlopen is erg gezellig om te doen, vind ik ook. Het is net schatzoeken. Ik deel mijn vondsten ook regelmatig op mijn blog.

  Leuk, die Agatha Christie's zo fleurig op een rijtje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad net schatzoeken. Ik liet vroeger ook vaak zien wat ik vond en ik vind dat nog steeds erg leuke posts bij anderen.
   Die fleurige kaften zijn de reden waarom ik deze uitvoeringen spaar ;-)

   Verwijderen
 3. wat een bofkont met al die leuke kleuren wol. In mijn plaats wordt zeker alle wol gebruikt want het ligt zelden bij de kringloop.
  En als er dan wat ligt heeft het een vieze kleur of is het helemaal synthetisch. Ben je wel eens op het blog van attic 24 geweest , die haakt er wat op los?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop regelmatig wol bij de kringloop, maar dit is de eerste keer dat ik dit soort mooie kleuren vind. Synthetisch is het meeste overigens wel, maar daar heb ik niet zo'n probleem mee. De enige keer dat ik 100% wol bij de kringloop vond, heb ik het weg moeten gooien omdat het aangevreten was door motten ;-)
   Bij Attic24 kijk ik af en toe, maar ik ben zelf meer een breister dan een haakster.

   Verwijderen
 4. Er zijn heel wat kostbaardere hobbies dan kringlopen hoor.
  Ik snuffel ook graag rond, maar merk inderdaad ook dat ik steeds kritischer wordt op wat ik meeneem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is precies wat mijn man bedoelde. Als ik nu honderden euro's uitgaf, was het wat anders, maar zodra de prijs boven de vijf euro uitkomt, vind ik het al duur. En ik ben nu nog kritischer geworden, dus dat zit wel goed.
   Dat de twee leukste en goedkoopste kringloopwinkels hier in de buurt weg zijn scheelt trouwens ook veel impulsaankopen. Maar ik mis ze wel ;-)

   Verwijderen