maandag 17 juni 2013

In de (moes)tuin

En weer is er een stukje van de tuin af. De vierde en vijfde verhoogde border zijn klaar en gevuld met honderd zakken grond. Het is even sjouwen, maar dan heb je ook wat...Ik kan me voorstellen dat onze aanpak wat vragen oproept, trouwens. Waarom dat gedoe met verhoogde borders en zakken grond?
Het zit zo: onze achtertuin was vroeger eigendom van onze buurboer. Er stond een hooiberg, die door de vorige eigenaars en onze buren is afgebroken, maar de fundering hebben ze laten zitten. Onder het grootste deel van de achtertuin ligt dus een dikke betonplaat. Verhogen is de enige mogelijkheid om hier iets te laten groeien.
Voordeel is wel dat het terras niet kan verzakken, maar een nadeel is dat er bij hevige regenbuien een laag water blijft staan. De tuin ligt namelijk ook nog eens een meter lager dan het huis en twee meter lager dan de weg, dus al het water stroomt erheen.
Dat hoogteverschil is trouwens ook de reden waarom we met zakken grond werken, in plaats van een paar kuub los te laten komen en dat met kruiwagens te verplaatsen. Je kunt zo lastig met een kruiwagen de trap naar de tuin af en dan weer omhoog de border in rijden. Met zakken sjouwen werkt een stuk handiger.
Ach, dat hoort nu eenmaal bij een huis aan een dijk. Het uitzicht maakt een hoop goed...


In de voorste en achterste bak heb ik nu ook gezaaid. Winterpeen, zomerpeen, radijs, broccoli en bloemkool. Verder moet ik me een beetje inhouden, want ik zal straks ook nog dingen moeten uitplanten.De slaplantjes die ik geplant heb doen het goed, maar de zaadjes komen niet echt op. Ik heb er nog maar wat bijgezaaid. De prei komt wel eindelijk zichtbaar op.


In de netgevulde bak aan de zijkant heb ik tomatenplanten gezet. Je ziet ze haast niet tegen de achtergrond van de klimop, maar het zijn er acht. Ik hoop dat ze het goed gaan doen. Het lijkt me zo leuk om in ieder geval één keer zo'n grote tomatenoogst te hebben dat ik soep en saus moet maken om ze op tijd op te krijgen. Ik ben trouwens bang dat dat nog steeds niet gaat lukken, want er gaan hier dagelijks heel wat tomaten rauw doorheen. We zullen zien...En dan nog even een bloemetje uit de voortuin als afsluiting.


Meer moestuinen? Kijk bij Helena's Moestuin Maandag op haar blog Hollandse Klei 

12 opmerkingen:

 1. O, wat een klus, maar dan ziet het er ook super goed uit. En als je nadenkt heeft elke tuin wel zijn voor en nadelen. En nu groeien maar die plantjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, het is overal wat. Bij ons vorige huis was de tuin heel normaal voor een rijtjeshuis, maar ook niet echt geschikt om groente te kweken (hoewel ik daar waarschijnlijk ook wel iets aan had kunnen doen).

   Verwijderen
 2. Dat is veel werk! Het ziet er wel strak uit hoor. Nu maar hopen op een mooie lange zomer = veel tomaten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het wordt steeds mooier (met dank aan echtgenoot, die het constructiewerk doet). En die lange zomer... ik hoop het!

   Verwijderen
 3. Heel veel werk en winst zul je dit jaar ook nog niet halen uit je tomaten;-) Maar de voldoening en het genieten en niet te vergeten de smaak zijn onbetaalbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, het wordt steeds meer. Een paar jaar geleden was ik al blij met drie tomaten, vorig jaar hebben we er toch heel wat uit eigen tuin in de sla en op brood gegeten, dus wie weet wat het dit jaar wordt... En inderdaad, de smaak is onbetaalbaar!

   Verwijderen
 4. Heel veel werk, maar het uitzicht is het wel waard. Nu komen er een paar warme dagen, dus wie weet schiet alles nu de grond uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het ;-) Op de een of andere manier heb ik het idee dat het vorig jaar sneller ging, maar ik denk dat dat alleen achteraf zo lijkt. Ik zou het eens terug moeten zoeken in mijn foto's...

   Verwijderen
 5. Ik vind het juist wel wat hebben, die bakken, ziet er super uit maar ik snap nu idd het hoe en waarom ;)
  Ik hoop dat je kilo's en kilo's en kilo's tomaten mag oogsten en dat uiteraard ook de rest het heel goed zal doen.
  Prachtige tuin zo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik vind het zelf ook erg mooi, maar zou het (vanwege het werk en de kosten) waarschijnlijk niet zo aangepakt hebben als het niet nodig was. Een soort geluk bij een ongeluk dus ;-)

   Verwijderen
 6. Oh er zijn mensen die nog meer potgrond kopen ;). Heel trendy toch op hoogte tuinieren? Prachtige kleur akelei!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, trendy? Wij? Nou, dat is dan mooi meegenomen ;-)
   En dank voor de benaming van het bloemetje, want ik wist dus niet dat het akelei was. Het dook zomaar spontaan op in de tuin en het wordt elk jaar een grotere bos, maar ik had geen idee wat het was...

   Verwijderen