woensdag 1 mei 2013

Tegenstelling ~ achtergrond en giveaway

Ik beloofde vorige week iets te vertellen over de achtergrond van mijn nieuwste boek, maar nu zit ik hier met een griephoofd tussen de hoestbuien door naar mijn scherm te staren. Ik hoop dat ik nog iets zinnigs kan schrijven, maar het valt niet mee mijn gedachten onder woorden te brengen.

(Auto)biografisch?

Het lastige is dat mensen vaak niet begrijpen hoe een verhaal geïnspireerd kan zijn door je eigen leven en je omgeving en toch op geen enkele manier autobiografisch. Ik ben dus een beetje terughoudend met ronduit zeggen dat ik in mijn naaste omgeving te maken heb met dyslexie en hoogbegaafdheid en de problemen die daar bij horen. Ja, nu zeg ik het dus toch. Maar lees alsjeblieft verder. Ik vind dat ten eerste moeilijk omdat het niet (alleen) mijn verhalen zijn, maar (ook) die van anderen. Die kan en mag ik dus niet zomaar vertellen. En ten tweede is het niet zo dat Diederik en Nina letterlijk gebaseerd zijn op die personen. Geïnspireerd, ja. Maar niet meer dan dat. Wat Diederik en Nina zeggen, denken, voelen en meemaken komt allemaal uit mijn eigen fantasie en is dus op geen enkele manier (auto)biografisch.

Trilogie

Zo, nu ik dat duidelijk heb gemaakt (hoop ik), kan ik vertellen dat ik er enorm trots op ben dat Incognito uiteindelijk is uitgegroeid tot een heuse trilogie. Voor degenen die niet al mijn boeken kennen: Incognito was mijn tweede boek, waarin Sofie, een beroemd fotomodel probeert onder te duiken na een paar nare ervaringen met de roddelpers. Het idee om daar een vervolg op te schrijven ontstond al tijdens het schrijven van Incognito. Ik vond namelijk dat haar zusje Renske een eigen boek verdiende. In Dilemma lezen we dus hoe Renske, vier jaar na Incognito, worstelt met keuzes op het gebied van de zorg voor haar dochtertje, haar carrière en de liefde.
Eigenlijk was het verhaal daar afgelopen. Maar ik liet me verleiden tot een derde boek in deze serie. Ten eerste omdat het me geweldig leek om een trilogie te schrijven en ten tweede omdat er één persoon uit Dilemma was die door het grootste deel van mijn lezers verkeerd begrepen werd. En dat vond ik jammer.
Dus wilde ik nog een verhaal schrijven dat duidelijk maakte wat hem - ik heb het over Diederik, de natuurlijke vader van Renskes dochtertje - nu eigenlijk maakte tot wie hij was. Maar aangezien ik altijd vanuit één hoofdpersoon schrijf en mijn boeken nu eenmaal vrouwenboeken zijn, verzon ik een au pair die bij Sofie en Renske gaat werken en zo met Diederik in aanraking komt. Dat gaf me meteen de gelegenheid om nog een keer een kijkje in het leven van die twee te nemen. Dat is het leuke van een trilogie tenslotte.
Het is echter geen vervolgverhaal. De drie boeken zijn prima afzonderlijk te lezen.

Hoogbegaafdheid en dyslexie

Toen ik begon met schrijven wist ik wel dat Diederiks probleem zijn hoogbegaafdheid was. Dat wordt in de andere boeken al aangestipt. Maar Nina leerde ik pas goed kennen toen ik eenmaal bezig was.
Het werd een verhaal dat me diep raakte. Oké, dat doen al mijn verhalen als ik ermee bezig ben. Anders zou ik ze niet kunnen schrijven. Maar naast het emotionele aspect (omdat het nu eenmaal geïnspireerd was door mijn eigen omgeving) zat ik ook met het maatschappelijke aspect. Ieder mens is uniek, maar als ik publiek wil maken dat de onderliggende thema’s van dit boek hoogbegaafdheid en dyslexie zijn, moet ik wel zorgen dat de hoofdpersonen herkenbaar zijn voor alle (nou ja, zo veel mogelijk) mensen die er mee te maken hebben en niet alleen voor mijn specifieke situatie. Ik heb dus heel wat research gedaan, waaruit bleek dat mijn eigen ervaringen wel degelijk klopten.* En ik hoop dat mijn boek een klein beetje kan bijdragen aan wat meer begrip voor zowel hoogbegaafden als dyslectici.

*Veel van mijn informatie komt van het internet, maar ik heb besloten geen url’s te noemen, omdat bijna alle websites over dyslexie en hoogbegaafdheid gemaakt zijn door mensen die ‘oplossingen’ verkopen en ik heb geen tijd om me te verdiepen in de vraag of dit goede oplossingen zijn waaraan ik mijn naam wil verbinden.

Nu klinkt het alsof ‘Tegenstelling’ een zwaar en dramatisch boek is, maar wie mijn andere boeken gelezen heeft, weet dat dat mijn stijl niet is. Het is in de eerste plaats een gezellige, gemakkelijk te lezen roman, met gewone mensen, familiesituaties,  liefdesverwikkelingen en een tikje spanning, die prima past bij al mijn andere boeken.

Winnen?

Nieuwsgierig geworden? Er zijn een aantal manieren om daar iets aan (mee?) te doen.
- je zou mijn boek kunnen kopen (hier bijvoorbeeld)
- je kunt de samenvatting en het eerste hoofdstuk (als pdf te downloaden) hier vinden
- je kunt meedoen aan mijn giveaway

Je hoort het goed: ik geef een exemplaar gratis weg. Sterker nog, ik geef de hele trilogie weg. Alledrie de boeken. Tegenstelling kan prima gelezen worden zonder de andere twee boeken te kennen, maar dat maakt het niet minder leuk om ze alledrie te hebben, toch?

Wat moet je daarvoor doen?
Niet veel:
- laat een reactie achter op deze blogpost
- volg mijn blog (niet verplicht, zou wel leuk zijn)
- vertel anderen over mijn giveaway op je blog, facebook en/of twitter (niet verplicht, wel lief)
Op mijn verjaardag (16 mei) maak ik de uitslag bekend.


Meedoen is niet meer mogelijk. Kijk hier wie er gewonnen heeft.

12 opmerkingen:

 1. Ja joepie! Ik doe graag mee.
  Ik zal zoveel mogelijk je give away nieuws rondstrooien.

  En ik vind dat je ondanks je griephoofd heel goed de totstandkoming van je boek(en) hebt verwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd met je nieuwe boek. Zal wel een TEGENSTELLING zijn, aan de ene kant ben je vast blij dat je trilogie nu helemaal in de winkel ligt, maar aan de andere kant moet je nu afscheid nemen van de personages die in je zijn gekropen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe graag mee met deze give=away. Zodat ik weer wat vers leesvoer heb. Lijkt me heerlijk om weer eens met een boek op schoot te zitten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. i love reading about your writing!
  it is so wonderful that you keep writing and being published! your trilogy sounds so interesting. i do wish i could read the stories!
  (and i think your writing in english is great! you are a very good writer, and i would never guess that english is not your first language from your blog.)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De eerste twee delen waren uit voor ik het in de gaten had, dus ik ben heel benieuwd hoe het verhaal verder gaat! Ik doe dus ook graag mee met je give-away!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Verder naar beneden scrollen, dus. Ik dacht dat de pagina ophield bij You also might like this...
  xxx
  Anita van Breukelen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook de link via Facebook gevonden. Nu maak ik ook kans! Leuk!

  Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb meerdere boeken gelezen van je, geweldig hoe je dat schrijft, wat een energie om dit zo te verwoorden! Ik lees ze vaak samen met mijn schoonmoeder, die vind jou boeken ook geweldig. Nu doe ik mee aan deze giveaway omdat ik de boeken graag aan mijn schoonmoeder cadeau wil doen.( en zo kan ik ze zelf natuurlijk ook weer lezen)Ga zo door met schrijven, super! Beterschap met de griep en een fijne verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig alweer een boek van jouw hand. Ga door, want ondanks alle drukte en griep blijft de inspiratie komen. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou Geertrude, volgens mij groeit het lijstje deelnemers toch? Je blog volg ik wel, alleen wilde ik het nu officieel maken, maar dan wil-ie al mijn vriendengegevens van FB? Dat vind ik dan weer een beetje raar, aan de andere kant.. ik probeer het gewoon. Als er gekke dingen gebeuren zie ik het wel weer...

  Monica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat gek... Was dat via bloglovin? Ik heb daar een account aangemaakt met mijn emailadres, dat kon ook. Maar wel leuk dat je me nu officieel volgt. Ik zal dat bij jou straks ook doen ;-)

   Verwijderen
 11. Hoi Geertrude, Ik ben een stille meelezer en na even aarzelen meld ik me toch maar aan om mee te doen met je give-away. Ik ben verslaafd aan lezen en ken je boeken (nog) niet. Maar dat word geloof ik wel tijd.... Mijn verjaardag valt vier dagen na de jouwe... dat zou wel een heel mooi cadeau zijn...
  Groetjes, Marian

  BeantwoordenVerwijderen