vrijdag 28 december 2012

Zelfgemaakt

Tja... die zelfgemaakte cadeautjes. Ik wil het altijd heel graag doen, maar heb er niet ieder jaar tijd (en energie) voor. Eigenlijk is bij ons in de familie Sinterklaas het moment voor cadeautjes, niet Kerst. Maar dat was dit jaar geen optie. Dus toen de inspiratie toesloeg, besloot ik de "regels" (zo strikt is het allemaal niet, hoor) dit jaar maar gewoon een beetje te veranderen en met kerst voor Sinterklaas te gaan spelen.

Voor mijn broer en zijn vrouw, die er niet bij waren met Sinterklaas, breide ik scrubhandschoenen van naturel kleurig, ongelijk gesponnen katoen dat ik nog in mijn voorraadje wol had. Met wat doucheschuim erbij in een mooi doosje, zag het er best professioneel uit, vond ik zelf.
Met datzelfde katoen was ik al bezig pannenlappen te breien. Voor mezelf dus eigenlijk. Maar ik heb mijn moeder ooit al gebreide pannenlappen gegeven en ik wist nog dat ze daar heel blij mee was. Dus dacht ik dat het een leuk cadeautje zou zijn. Tot mijn verbazing lukte wat ik van plan was precies en zonder problemen. De ene kant is gebreid, de andere kant is katoen (theedoeken van de Zeeman, veel te dun om lekker mee af te drogen, maar een ideale bron voor kleine lapjes katoen) en het is gevuld met stukken van een molton deken.En toen ik toch bezig was met inspiratie opdoen bij Soulemama, besloot ik dat ik toch ook eens peppermintbark wilde maken. Natuurlijk moest ik het recept aanpassen om het lactose vrij te maken, want we wilden er zelf ook graag van eten. Ik gebruikte dus kokosmelk in plaats van room (als je het blikje niet schudt en nog even extra open laat staan, drijft het dikke deel van de kokosmelk naar boven en dat is vergelijkbaar met room), en ik nam pure chocolade in plaats van witte (want witte zonder melk kon ik niet vinden).
Wat is dat lekker zeg!
Gelukkig bleef er nog genoeg over om drie potten te vullen, om zo samen met de pannenlappen een leuk cadeautje voor mijn broer, zus en ouders te vormen. En daarna was er nog wat over. Ik ben bang dat mijn goede voornemen om minder en gezonder te gaan eten nog even moet wachten. ;-)8 opmerkingen:

 1. Allemaal even mooi en lekker. Wil je me verklappen welk garen het was?
  Ik vind de pannenlappen een mooi cadeau voor een vriendin die binnenkort jarig is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei... Het is "slub katoen" van de Hema, maar ik heb het bij de kringloop gekocht, dus ik betwijfel of het nog verkrijgbaar is. Het etiket ziet er nogal vintage uit ;-)
   Ik kan je wel vertellen dat het katoen was met een verhouding van 23 steken tricot op 10 cm, geschikt voor naald 3-3 1/2, dat ik met een dubbele draad op naald 4 1/2 gebreid heb. Op de diagonaal had ik 55 steken en de lapjes waren uiteindelijk ongeveer 24 cm in het vierkant.
   Ik gebruikte dit patroon: http://www.groupepp.com/dishbout/kpatterns/grfavorite.html, maar in plaats van een yarnover om steken bij te maken, heb ik "knit in front and back of stitch" (geen idee hoe dat in het Nederlands heet, ik gebruik altijd Engelse patronen) gedaan zodat ik die gaatjes langs de zijkant niet had.

   Verwijderen
  2. In principe kun je elk soort katoenen garen gebruiken. Als het maar echt 100% katoen is, want als er acryl in zit kan het gaan smelten.

   Verwijderen
 2. All your gifts look so nice...it looks like a wonderful Christmas!

  ~Have a lovely day!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. your gifts turned out beautifully!

  (i love the tea-towel bits. and dark chocolate - so very yummy!)

  BeantwoordenVerwijderen