woensdag 21 november 2012

De andere kant van Zuid-Afrika


Zuid-Afrika is een mooi en boeiend land en ik vond het dan ook erg leuk om onze reis te verwerken in mijn boek. Ik had alleen niet voorzien dat je er tijdens het schrijven van zo'n verhaal niet aan ontkomt ook de minder fijne kanten van het land te noemen. Zo is er nog steeds een groot rassenprobleem. Tussen blank en zwart zit een grote kloof. Niet meer door wetten van blanken die de zwarten benadelen, maar doordat apartheid veel dieper gaat dan alleen die wetten. Het zit die mensen nog steeds in het bloed en het valt niet mee daarvan los te komen. In mijn boek probeer ik er niet te diep op in te gaan (het is tenslotte een liefdesroman), maar hier en daar dook het toch op (ik weet het, het klinkt als een cliché, maar soms schrijft een verhaal zichzelf).
Een ander probleem in Zuid-Afrika waar ik pas veel later achterkwam, is dat er een enorme hoeveelheid aidswezen is. Door onze gids is zijdelings wel genoemd dat Aids veel voorkwam (ik herinner me dat ze vertelde dat een minister had beweerd dat je aids kon voorkomen door jezelf gewoon goed te wassen na de daad. Eh, nee dus.), maar verder werd dat soort dingen zoveel mogelijk verzwegen.

In juni 2011 (ruim een jaar na onze reis dus) kwam ik via via Knit-a-Square tegen. Ik was meteen verkocht en heb sindsdien regelmatig wat voor ze gebreid. Hoewel het hoofddoel is om gebreide en gehaakte vierkantjes te verzamelen om dekens van te maken, kun je daarnaast ook allerlei kledingstukken inleveren. Dat houdt het boeiend. Die vierkantjes zijn heerlijk om even tussendoor te maken van allerlei restjes en mutsen (die brei ik het liefst, vraag me niet waarom, maar het is zo) willen ze ook altijd wel hebben.
Mijn laatste pakketje ging gisteren de deur uit. Twee 'cuddles' (slaapzakken), zes mutsen, een babyvestje en vier vierkantjes. Niet dat ik die de afgelopen tijd gebreid heb, dat lag er al sinds de zomer, maar het werd hoog tijd dat ik ze eens opstuurde.

Waarom ik dit vertel in de week waarin ik 'Goede hoop' probeer te promoten? Tja... ik had dit dus aan al die tientallen of honderden nieuwe volgers willen vertellen in de hoop dat daar ook breisters en haaksters bij zouden zijn die op zoek waren naar een goed doel om voor aan de gang te gaan. Maar goed, ik blijf het gewoon regelmatig noemen hier, wie weet of het zich toch nog langzaam maar zeker verspreid. ;-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten