dinsdag 10 maart 2009

Bulldozer

De dochters lachen me uit. Want het is natuurlijk heel grappig als je moeder precies datgene doet, waar ze jou altijd voor op de kop geeft.
Ik bulldozer. Ja, dat is een werkwoord. Wie dat niet kent, heeft vast geen pubers meer. Bulldozeren betekent werk voor je uitschuiven. En dat is niet slim, want dan moet je vlak voor de toetsweek ineens nog heel veel oefeningen maken. Of de dag voor de inleverdatum toch nog best veel aan je werkstuk doen. Of na een week vakantie de hele zondag wiskundesommen doen. U snapt het, bulldozeren dus.
Ik weet al een week of zes dat ik een lezing over mijn boek moet houden. Dat was ruim op tijd. En ik heb er ook echt wel over nagedacht, hoor.  Ik heb ook een hele tijd gedacht dat ik niets wilde voorbereiden. Ja, dat was een goede smoes, niet waar? Ik dacht, ik doe het gewoon spontaan en ik zie wel waar het schip strandt. Maar na wat ervaringen met microfoons en camera’s, waar ik elke keer spontaan en totaal dichtklapte, begon ik te beseffen dat er een grote kans was dat het schip al zou stranden voor het de haven uit was. Toch maar wat op papier zetten dan?
En toen bleek dat helemaal niet zo gemakkelijk te gaan als ik verwacht had. Ik heb ergens op internet gevonden dat een mens gemiddeld 140 woorden per minuut spreekt, dus voor 30 minuten moet ik er 4200 hebben. Nou schud ik dat meestal gewoon uit mijn mouw. Ik verzin een onderwerp en klets een paar A4-tjes vol. Het is veel lastiger om me te beperken tot weinig woorden.
Maar toen ik mijn eerste versie door las, zag ik dat schrijven en praten toch twee verschillende dingen zijn. Want ik schrijf met veel bijzinnen en kronkels en zet ook wel eens opmerkingen tussen haakjes. Geen probleem op papier, maar als je het opleest, klinkt het belachelijk en saai. Dus moest ik helemaal overnieuw beginnen. En toen nog een keer. En nu heb ik wel wat op papier staan, maar dat moet ik nog wel hardop oefenen.  Ook zoiets geks, tegen jezelf zitten praten. Maar het moet, want dan heb ik nog tijd om dingen te veranderen, die toch niet goed klinken.
Ik ga het dus straks doen. Eerst wil ik nog brownies bakken en vierkantjes haken en mijn nieuwe dvd kijken en boodschappen doen en ...
Weet iemand waar ik mijn bulldozer kan parkeren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten