woensdag 26 maart 2008

Lente

Wat mij betreft mag het weleens echt lente worden. Ik heb de equinox en Pasen naar behoren gevierd. Paastakken, verse bloemen, eieren. Veel geel in huis.
De bloemen staan nog wel, maar de takken zijn alweer opgeruimd. De eieren moeten ook weg, voor ze gaan stinken. Want we verven echte eieren en eten ze vervolgens niet op, vanwege bederven en doorlopende verf.
Dan is alles weer bij het oude. Normaal gesproken zou ik nu zo langzamerhand grote schoonmaak gaan houden en de ramen en de deuren eens open gaan gooien. De voortuin weer eens onkruidvrij maken en de achtertuin opruimen. Die verandert 's winters altijd in een opslagplaats cq vuilnisbelt. Dat is het nadeel van een huis als het onze, de achtertuin is alleen zichtbaar via het raam in één van de slaapkamers en verder hebben we er geen binding mee als we er niet bewust naar toe gaan. En dat doen we dus 's winters niet.
's Zomers wel, dus je zult mij niet horen zeggen dat het een vervelende tuin is. Integendeel. Maar ja. Dan moet het wel lekker weer worden. Ik heb zondagochtend een kwartiertje buiten gelopen om takken van de kronkelwilg te knippen (vier grote bossen als versiering voor de zaal waar mijn schoonmoeder haar verjaardag vierde) en toen was ik door en door koud. Ik hoorde iemand zeggen dat het in het zonnetje als zo lekker was. Ja, achter glas! Niet in de echte buitenlucht.
En nu is het al de hele dag grijs en grauw. Wel iets warmer dan gisteren, maar nog steeds geen lenteweer.
Natuurlijk is dit niet mijn persoonlijke probleem. Iedereen in Nederland heeft er last van. Sterker nog, het lijkt wel een wereldwijd probleem, die lente de maar niet komt. Alsof de zon ineens een stuk zwakker is. Ik las op een forum (vertaald uit het Engels): "Vroeger, lang geleden, toen het nog warm genoeg was om de wetenschappers te laten beweren dat de aarde steeds warmer wordt, ook bekend als september 2007..." Het ging over iets heel anders, maar ik vond het wel een frappante uitspraak. Want wij roepen dat al een paar weken, waar blijft die opwarming van de aarde nou? Sneeuw met Pasen, het moet niet gekker worden!
Ja, er zijn van die spreekwoorden: Maart roert zijn staart en Aprilletje zoet geeft ook nog wel eens een witte hoed. Dus heel extreem is dit allemaal niet. Maar ja, een echt lekkere zomer hebben we hier vorig jaar ook al niet gehad. In mijn beleving is alleen april vorig jaar echt mooi geweest. De maanden daarna waren er vast ook mooie dagen, maar toen had ik een echtgenoot met een hernia op de bank liggen en dan kom je niet echt vaak buiten, natuurlijk.
Nee, ik heb een chronisch gebrek aan zon en ik zit dus met smart te wachten op de lente.
Er zijn volksstammen mensen die de bui(en) alweer zien hangen en reizen naar zonniger oorden boeken om te voorkomen dat ze alweer een slechte zomer moeten uitzitten. Maar dat vind ik lapwerk. Want een paar weken buitenlandse zon is best lekker, maar waar ik naar verlang is zon in mijn normale leven. Even buiten een kopje koffie drinken, 's avonds niet bij te televisie hangen, maar buiten zitten en een vuurtje stoken. Ramen open, deuren open en in de tuin rommelen. Dat soort dingen.
Ze zeggen dat het na het weekend beter wordt, warm zelfs. Ik hoop het!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten