dinsdag 12 juni 2007

Vakantie

Als je kinderen klein zijn, valt het heus niet mee allemaal. Ik heb wat een keren verzucht dat ik me net een politieagent voelde. De hele dag niets anders dan “niet doen”, “mag niet” en “dat is stout”. Ik zag dan ook vaak enorm tegen de zomervakantie op. Die dan altijd voorbij vloog, want zes weken is eigenlijk helemaal zo lang niet. Weet ik nu.
Op de middelbare school duurt de officiele vakantie een week langer. Zeven weken. Maar de eerste schoolweek is eigenlijk geen echte schoolweek. Boeken halen, rooster halen en daar houdt het dan weer zo’n beetje me op. Acht weken dus.
Was het maar waar!
In de laatste week voor de vakantie geld het omgekeerde van de eerste week erna. Alleen boeken inleveren en cijfers ophalen. Dat zijn dan negen weken vakantie.
Maar... vanaf de meivakantie vallen er zoveel uren en dagen uit dat de vakantie dan eigenlijk al min of meer begonnen is. Dat zijn de dochters niet met me eens, want die hebben het zwaar. Er moeten presentaties gehouden worden, handelingsdelen ingeleverd en er komt nog een repetitieweek. Bovendien zijn tussenuren en laat beginnen alleen maar lastig. Want in tussenuren ga je winkelen met klasgenootjes en ‘s ochtends voor school ga je natuurlijk ook niet uitgebreid aan het werk. Als je uit school komt moet je eerst msn-en en je forums bijhouden en dan heb je bijna geen tijd meer voor je huiswerk. Grote stress dus!
En dan zijn er ook nog een hoop projecten waarvoor je met anderen samen moet werken. Die anderen doen per definitie minder dan jij en werken jouw planning tegen. Zo gaat dat. Ik durf te wedden dat die anderen dat ook over mijn dochters beweren. Ik moet wel zeggen dat samenwerken voor een puber ook best lastig is. Dat hadden ze mij ook niet moeten opleggen in die tijd.
Ik verval de laatste tijd vaak in de fout die ik nooit zou maken. Ik zucht dan: “In mijn tijd...”
Maar zeg nou zelf, wat is nou een literatuurlijst van 9 boeken? Ze moeten in totaal voor alle talen ongeveer 15 boeken lezen. Wij hadden er 30-35 (dat lag aan dikte en moeilijkheidsgraad) voor Nederlands en per vreemde taal 15. Het is dat ik geen Frans had, dat scheelde er nog een paar, maar ik zat dus aan de 65. En 100 pagina’s Latijn, maar dat ging klassikaal. Of ze die boeken dan ook in het Engels, Duits en Frans moeten lezen weten ze ook niet zeker, trouwens. Nou ja!
En leraren die onder druk van de klas inleverdata uitstellen, delen van de lesstof laten vervallen en uren vrij geven (want anders hebben ze zomaar nog een uur les na drie tussenuren – nou en!), die leraren bestonden in mijn tijd niet. Ha, nee. Dat hadden we wel gewild, misschien.
Oeps. Die leraren, die zijn grotendeels van mijn generatie. Hebben die dan geen herinneringen aan “hun tijd”? Of is dat nou juist wat hen drijft? Dat zou ook kunnen. Want af en toe lijken ze te schrikken en moet er ineens nog van alles ingehaald worden, wat dan weer voor enorme paniek in de tent zorgt. Hoewel dat ook aan de planning van mijn dochters kan liggen.
In ieder geval vind ik het op dit moment zwaar vermoeiend, dat hele schoolgebeuren. Ik ben onderhand echt aan hun vakantie toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten