maandag 9 april 2007

Tweede Paasdag


Zo’n tweede Paasdag bungelt er eigenlijk maar raar achteraan. Dat zat ik me daarnet te bedenken. Met Kerst is het wel handig, zo’n tweede dag. Want dat geeft ruimte voor al het uitgebreide familiebezoek, etentjes en borrels. Hoewel, de laatste kerst hadden we ook zomaar een dag over.
Met Pasen proberen wij altijd ook even bij beide ouderparen langs te gaan. Dat hoeft niet per se , maar ze stellen het dan wel weer op prijs. Wij hebben inmiddels een aardig degelijk schema om dat in een dag te redden en ook nog enigszins het gevoel te hebben dat het een ontspannen vijre dag was.
Mijn schoonouders wonen dichtbij en gaan naar de kerk, zodat we daar pas om een uur of kwart voor twaalf welkom zijn. Meer dan genoeg tijd om eerst uit te slapen en uitgebreid met zijn allen te ontbijten dus. Bij mijn schoonouders is het dan koffiedrinken en een borrel. Dan stappen we tussen twee en drie weer in de auto om een uur later bij mijn ouders wederom aan de koffie te kunnen. Het uitgebreide ontbijt, de koek bij de koffie, hapjes bij de borrel en nog een koek bij de koffie zijn meestal ruimschoots voldoende om de gemiste lunch te vergoeden. Als ik aan de lijn doe of om andere redenen mijn eetpatroon wat strakker in het gareel houdt, neem ik gewoon een boterham en een appel mee en eet die onderweg.
Ook bij mijn ouders komt er meestal na de koffie nog wat lekkers op tafel en we mogen ook altijd blijven eten. Dan drinken we alweer koffie en gaan om een uur of half tien weer huiswaarts. Dan zijn we op tijd thuis om nog even een uurtje op de bank te hangen voor de dag echt om is.
Zo ging het dus gisteren ook. Heel gezellig was het.
Maar vandaag bungelt er dus bij. Vroeger gingen we op tweede Paasdag nog wel eens naar een meubelzaak of een campingwinkel, maar dat doet half nederland nu (de ene helft naar de meubels en de andere helft naar de campingwinkel) dus dat vinden we nu te druk. Beetje rommelen en nog een dagje vakantie houden dus maar, was de planning. Maar de wasmand zit net zo vol als op een normale maandag, de planten schreeuwen om water en de kinderen hadden al hun huiswerk bewaard tot vandaag. Het voelt dus meer als een zaterdag eigenlijk. Behalve dan dat morgen niet zondag en vrij is, maar juist dinsdag en hard aan het werk, want we missen een dag. Hoe harder je er over na denkt, hoe gekker zo’n tweede dag voelt.
Naar een pretpark gaan is voor ons ook geen optie. Wegens huiswerk, maar dat had natuurlijk beter gepland kunnen worden. We vinden het vooral veel te druk. Vroeger gingen wij (mijn ouders, broertje en zusje en ik) altijd de zaterdag voor Pasen uit. Pretpark, dierentuin, Openluchtmuseum. Het was daar dan altijd rustig en gezellig. En steevast zaten we dan op tweede paasdag opgelucht te constateren dat het weer een goed plan geweest was, om zaterdag te gaan, als het journaal de dikke rijen mensen bij de diverse attracties toonde.
Eén keer dachten mijn grootouders ons te verrassen. Met zijn allen (wij plus opa en oma plus ooms en tantes en nichtjes en neefjes) op tweede paasdag naar het Aviodome. Het enige wat ik me daarvan herinner is de enorme drukte en het feit dat mijn broertje kwijt raakte. Of mijn neefje, dat weet ik even niet meer, maar we waren er één kwijt, dat heeft wel indruk gemaakt.
Nee, laat die tweede paasdag dan maar bungelen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten