dinsdag 25 januari 2005

De was

De Was is voor mij altijd een van de grootste struikelblokken in het huishouden. Vroeger ook de afwas, maar daar heb ik nu een machine voor. Voor de was had ik die al, maar dat helpt niet erg.
Een van mijn standaard goede voornemens is dan ook: de was bijhouden. En dat lukte redelijk de afgelopen weken. Ik kreeg al niet eens verraste reacties van de dochters meer, als ik alweer een stapeltje schone en gestreken was in hun kamer kwam brengen.
Dat wil wat zeggen.
Grappig, mensen beweerden altijd dat het makkelijker zou worden als de dames groter waren. Minder vlekken enzo. Maar dat vind ik nogal tegenvallen. Want ik had vroeger wel eens een extra broekje of truitje wegens spugen of in de modder vallen. Maar dat waren heel kleine broekjes en heel kleine truitjes. Nu trekken ze nog steeds elke twee dagen schone spullen aan, dat moet van mij, dat vind ik wel zo fris. Maar dan zijn het wel broeken in een maat die toch aardig richting de mijne gaat (hmmm, mocht ik willen! maar toch: zelfs jongste zit al in 146/152 en de oudsten verheugen zich erop van de zomer maatje S of 34 te passen).
En als je dan een paar dagen de was vergeet, heb je een probleem. Vergeten? Jawel. Dat kan ik heel goed, de was vergeten. De wasmand staat in de badkamer goed verdekt opgesteld en de wasmachine staat op zolder in een hoek. Dus als ik het druk heb of me niet lekker voel, is er niets dat me eraan herinnert.
Tot de dochters beginnen te mopperen dan. Want die hebben wel een kast vol, maar dragen lang niet alles meer. Wegens uit en niet leuk en redenen die alleen pubers snappen. Dus hoor ik 's ochtends vroeg: "Maham? Waar is mijn zwarte broek?"
En dan moet ik toegeven dat ik een beetje achterloop met de was. Niet fijn. Want ik kom uit een gezin waar de was altijd bij was. Mijn moeder wast veel en op tijd. Dus dat moet ik ook (een drogreden waar wel meer vrouwen met tobben, volgens mij).
De enige smoes die ik heb is dat ik rekening moet houden met de goedkope stroom. En daarom dus wasjes uitstel tot na negenen of in het weekend, om ze vervolgens straal te vergeten. Soms heb ik maling aan de goedkope stroom. Dan moet ik gewoon even doorwassen om weer bij te komen. Het is alleen jammer dat je dan zoveel tegelijk moet vouwen en strijken...
Oh... nou herinner ik me opeens dat ik de was die ik daarnet gedaan heb nog op moet hangen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten