dinsdag 16 september 2003

Bemoeial

Op mijn werk heb ik een bemoeial op mijn computer. Ja, het zal best een mooie engelse naam hebben, maar ik vind het een bemoeial.
Rechts onderin mijn scherm staan twee rondjes. In het rechter cirkeltje staat een cijfertje. Nul als je helemaal niets op de computer doet en oplopend tot 10 als je heel druk typt. De kleur van dat rondje verandert van groen via geel naar rood.
Naast dat cirkeltje staat een smiley. Die lacht je heel de dag lief toe. Tenminste... als je je aan de voorgeschreven micro-pauzes houdt. Want mijn bemoeial vindt dat ik te snel en te veel typ. En dan gaat-ie zeuren dat ik moet stoppen. Maar ik wil helemaal niet halverwege een woord of een getal stoppen en typ dus lekker door. Dat pikt hij niet. Als ik doorwerk klinken er geirriteerde piepjes en uiteindelijk probeert hij er een heuse computerpauze van een paar minuten door te drukken.
Als je die en de voorgeschreven oefeningen negeert, horen alle collega's dat ik weer stout ben. En gaat het gezichtje steeds sipper kijken.
Nu werkt dit hele gedoe mij mateloos op de zenuwen. Normaal gesproken reageer ik op de signalen van mijn lichaam. Schouders pijn? Even opstaan en bewegen. Polsen lam? Even koffie zetten. Gaat prima. Maar als zo'n programma denkt me te moeten vertellen wanneer ik dat moet doen, word ik opstandig. Dus ik negeer dat ding voortdurend.
Het gezichtje was allang geen smiley meer, zijn mondje was nu een rechte streep. Mijn activiteit was een bloedrode acht.
En zomaar ineens, spontaan, ging de smiley weer lachen.
Geen micro-pauze die ik had opgevolgd, niets. Hij lachte. Niet voluit zoals 's ochtends vroeg, maar een klein lachje.
Een geniepig lachje. Ik zei nog: die voert wat in zijn schild.
En jawel hoor... net toen ik mijn computer wou afsluiten kwam er een groot scherm tevoorschijn. Niks geen smileys meer, geen piepjes en leuk getekende oefeningen.
Nee, een streng gestelde tekst dat ik artikel weet ik veel van wetje zoveel had overtreden door niet de voorgeschreven computerpauze te houden. Daar kon ik het mee doen.
Nu vraag ik me af... als ik ongehoorzaam blijf, verlinkt de bemoeial me dan aan de Binnenlandse Anticomputerstress Dienst?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten